Biztonságban

2024.08.31. 19:44

A vasi polgárőrök is segítik az iskolakezdést

Fokozott figyelemmel vigyáznak a gyerekekre ebben az időszakban.

Vaol.hu

Forrás: vasipolgarorok.hu

Vas vármegyében a tanévkezdés idején a polgárőrök különös figyelmet fordítanak a gyermekek biztonságára. Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) irányelvei alapján a vármegye polgárőrei már az első iskolai naptól kezdve egy hónapon át szolgálatot teljesítenek az óvodák és iskolák környékén. Ez a feladatuk nemcsak önállóan, hanem a rendőrséggel együttműködve is történik, biztosítva ezzel a gyermekek biztonságos közlekedését - tudtuk meg a Vas Vármegyei Polgárőr Szövetség oldaláról.

Fontos a polgárőrök jelenléte

Mint írják, többéves tapasztalat igazolja, hogy a polgárőrök jelenléte jelentős mértékben csökkenti a járművek sebességét a gyalogos-átkelőhelyek előtt. Ez különösen fontos, hiszen az elmúlt évtizedben ugyan csökkent a gyalogosgázolások száma, de évente még mindig több ezer ilyen baleset történik az országban. 

Ebből adódóan a polgárőrök jelenléte az iskolák környékén jelentős hatással bír a gyermekek biztonságára.

Különösen az iskolakezdés utáni első hetekben van szükség fokozott figyelemre, mivel ilyenkor a gyerekek még sokszor a vakáció hatása alatt állnak, és kevésbé figyelnek a közlekedésre. A polgárőrök feladata, hogy figyelmeztessék őket a biztonságos közlekedésre, és egyúttal lassabb, körültekintőbb vezetésre intik az autósokat is.

A polgárőrök Vas vármegyében nem csak az iskolák környékén teljesítenek szolgálatot. Azokban a településekben, ahol nincs iskola, a gyerekek biztonságos eljutását biztosítják a busz- és vonatmegállókhoz.

Emellett kiemelt feladatuk a gyermekek sérelmére irányuló bűncselekmények megelőzése és megakadályozása. Ha bármilyen veszélyes helyzettel találkoznak, azonnal értesíteniük kell a rendőrséget és az érintett tanintézet vezetőségét.

A hatékony együttműködés érdekében a polgárőröknek folyamatosan egyeztetniük kell a helyi rendőrkapitányságokkal, az iskolaőrökkel és az érintett intézményekkel. Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese arra ösztönzi a polgárőröket, hogy folyamatosan tartsanak kapcsolatot a helyi hatóságokkal, és osszák meg tapasztalataikat, valamint javaslataikat a bűn- és baleset-megelőzés terén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában