Körkép

2024.08.12. 11:30

Tanévkezdés 2024: olcsó tanszerek, támogatások és minden amit tudnod kell

Ahogy közeledik a szeptember, sok szülőben és diákban felmerül a kérdés: mi kerül az iskolatáskába? Izgalmas időszak, s egyben kihívásokkal teli is a tanévkezdés 2024 -ben, hiszen gondoskodni kell az összes szükséges tanszerről és iskolaszerről. Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden hasznos információt, hogy gördülékeny legyen az iskolakezdés.

Vaol.hu

Tanévkezdés 2024: Pados József már válogat az iskolaszerek között

Fotó: © Cseh Gábor

Augusztus 1-jén megkezdődött a 13 millió tankönyv kiszállítása országosan. Egy-két hét és nyakunkon az iskolakezdés. Egy szombathelyi írószerboltban jártunk, Tóth László ügyvezető-tulajdonos elmondta: a tanévkezdés 2024 -ben is nagy kiadást jelent a családoknak, főként az utóbbi 2-3 évben emelkedtek az infláció miatt sokat az árak, ezért sokan fokozatosan vásárolják meg a tanszereket: van, aki már júniusban vásárol egy tolltartót vagy táskát, júliusban a tornazsákot és augusztusban pedig az egyéb tanszereket: füzeteket, ceruzákat. Mint mondta, idén inkább stagnálást tapasztaltak, ők is nagyrészt tudták tartani a tavalyi árakat, illetve különböző akciókkal is készülnek minden évben az augusztusi szezonra.  

tanévkezdés 2024
Tanévkezdés 2024: mi kerül az iskolatáskába?
Fotó: © Cseh Gábor

Természetesen vannak olyanok is, akik az utolsó pillanatra hagyják a beszerzést és egyben vásárolják meg a tanévkezdés kellékeit. Ez pénztárca és időfüggő is

 - fogalmazott a tulajdonos.

Az egyik legfontosabb lépés az iskolakezdés előtt az iskolatáska beszerzése. az iskolatáska kiválasztásánál érdemes figyelni a megfelelő méretre és a hátizsák ergonomikus kialakítására, hogy kényelmes legyen a viselése. Tóth Lászlóéknál egy iskolatársak 26 ezer és 32 ezer forint között mozog, de ezek minőségi, kifejezetten a gyermekek hátához kialakított típusok. 

Tanévkezdés 2024: mi kerül az iskolatáskába

Íme, néhány alapvető tanszer és írószer, amire minden diáknak szüksége lesz:

  • Füzetek: Vonalasól a négyzetrácsosig, minden tantárgyhoz külön füzetet kell választani. Más vonalvastagságú kell a különböző osztályokban - tudtuk meg. Van sima füzet 150 forint körül, a hercegnős, autós, kutyás és egyéb színes darabokért 450 forintot is elkérhetnek. És határ a csillagos ég. 
  • Tollak és ceruzák: A színes ceruzáktól a zselés tollakig, érdemes változatos készletet összeállítani. Alsó tagozatban inkább a ceruzákat kérik a diákoknak, ezekből is széles a paletta az olcsó tanszer és a drágább ugyanúgy megtalálható az üzletekben. Jó példa erre, hogy 12 darabos színesceruza készletet lehet kapni 1290-ért, de 3760 forintért is. 
  • Radír, hegyező, vonalzó: Alapvető írószerek, amelyek mindig jól jönnek. Ezek is a tanévkezdés részei. 
  • Körző és szögmérők: Matematikai eszközök, amelyekre általában csak felsőbb tagozatokban van szükség.
  • Tolltartó: Praktikus tároló a tanszerek számára.

Az olcsó iskolaszerek megtalálása kihívást jelenthet, de néhány tipp segíthet spórolni a tanszervásárlás során. Jó, ha készítünk listát a szükséges iskolaszerekről, így elkerülhetjük a felesleges vásárlást. Érdemes figyelni a bolti és online akciókat, sok üzletben már augusztus elején kedvezmények vonatkoznak az iskolakezdéshez szükséges termékekre. Ha több gyermek is van a családban, érdemes csoportosan vásárolni, így nagyobb mennyiséget kedvezményes áron szerezhetünk be.

Tanévkezdési támogatások

A 2024/25-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2. - olvasható a június 12-én megjelent Magyar Közlönyben. Azonban fontos tudni, hogy a támogatások már előbb, a legtöbb esetben június-júliustól egészen szeptember végéig igényelhetők az önkormányzatoknál, ezek összege önkormányzatonként eltér, de jellemzően 5-10 ezer forint közötti tanszertámogatásra számíthatnak a családok – derül ki az Eduline cikkéből. Mint írják, számos olyan munkáltató van az országban, amely ad tanévkezdési támogatást a szülőknek (ha egy munkahelyen dolgoznak, ez akkor is mindkettejüknek jár), a lehetőségről a munkahelyeken érdemes érdeklődni.

Plusz segítség a családoknak, hogy a szeptemberi családi pótlékot az iskolakezdés miatt korábban, már augusztus 23-án kézhez kaphatják."

Hogy készüljünk érzelmileg 2024-ben az iskolakezdésre?

Az iskolakezdés nem csak a tanszerek beszerzéséről szól, hanem arról is, hogy mentálisan és érzelmileg is felkészüljünk az új tanévre. Már augusztus utolsó heteiben alakítsuk ki a megfelelő rutint, kezdjünk el korábban kelni és lefeküdni, hogy megszokjuk az iskolai napirendet. Beszélgessünk a gyerekekkel az iskoláról, az új tantárgyakról és barátokról, hogy csökkentsük az esetleges szorongást. Jó ötlet a közös tanszervásárlás is, a bevonjuk a gyerekeket a döntésbe, izgalmasabbá válik számukra a felkészülés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában