Voks 2024

2024.08.14. 07:00

Időközi választás Vasban: mutatjuk a jelölteket

Öt vasi településen tartanak időközi önkormányzati választást augusztusban és szeptemberben. Bozsokon például azért kellett új időpontot kiírni, mert júniusban nem volt kire szavazni.

Vaol.hu

20220403 Szombathely Országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás: Kezdődik a választás és a népszavazás, urna hitelesítése Szombathelyen a 2022-es országgyűlési választáson. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Június 9-én, az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartották az önkormányzati választásokat, az újonnan megválasztott polgármesterek, képviselők mandátum azonban csak októbertől lép életbe. 

Időközi választás Vas vármegyében - megvannak a jelöltek
Időközi választás Vas vármegyében - megvannak a jelöltek

 

Öt vasi településen azonban - szavazategyenlőség, illetve jelölt hiányában - még nem dőlt el, ki lesz a falu első embere, így új időközi önkormányzati választást írtak ki. 

 

A jelöltállítás időpontja hétfőn lejárt. A valasztas.hu augusztus 13-i adatai szerint bemutatjuk az aktuális jelölteket. 

Újraindulnak a polgármesteri székért 

Kissomlyón szavazategyenlőség miatt írtak ki új választást. Júniusban Csiszár Máté és Gulyás Zsanett is 67-67 szavazatot kapott. Az augusztus 25-i időközi választáson újra ők indulnak.  

Bajánsenyén szintén szavazategyenlőség miatt kellett új választást kiírni: a hat jelölt közül az első kettő egyformán 110-110 szavazatot kapott. A szeptember 15-én esedékes választáson az akkor első három legtöbb voksot kapott személy indul újra: Bencsec István, Császiné Kiss Beáta és Pappné Babaics Éva.  

Mesterházán szintén szoros eredményre számíthatnak: szeptember 15-én ugyanaz a két jelölt indult, akik június 9-én egyformán 53-53 szavazatot kaptak – Dohi Zsolt és Schmidt László Attila. 

Rátótón akárcsak júniusban, szeptember 15-én is hárman indulnak a polgármesteri székért: Domiterné Molnár Annamária, aki akkor egyetlen szavazatot sem kapott, illetve Fülöp Tamás és Siklér Ferenc Tibor, akik 62-62 szavazattal zárt. 

A nulla jelöltből 14 lett 

Bozsokon jelölt hiányában elmaradt a helyhatósági választás júniusban. Korábban megírtuk, május 6-án felvette az ajánlóívet Doma Bálint, aki össze is gyűjtötte a szükséges ajánlásokat, nyilvántartásba vette őt a bozsoki választási bizottság, végül azonban lemondott a jelöltségről, a most következő időközi választásra pedig nem jelöltette magát. A valasztas.hu információ szerint ezúttal hárman mérettetik meg magukat a polgármesterválasztáson: Frank-Sziklai Márta, dr. Szelinger Ferenc és Németh Gábor.  

A négyfős testületbe júniusban egyetlen jelölt sem volt, most tíz egyéni képviselő közül választhatnak a bozsokiak. Közöttük van a település jelenlegi polgármestere, Banga Anikó is, továbbá Gérő Balázs, Horváth Attila, Jakabné Ecker Adrienn, Kissné Banga Rita Katalin, Milkovits Károly, Somogyi Zoltán Péter, Doktorics Liliána és Petrakovics Lilla Mária neve szerepel majd a szavazólapon.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában