Augusztus 20.

2024.08.20. 12:26

Vas vármegye díszpolgára Esztergályos Jenő - Celldömölkön vette át a díjat - Fotók az átadásról

Ötven éve szolgálja a celldömölkieket és a térségben élőket a Kemenesaljai Művelődési Központ, hagyományosan a nagytermében tartották a városi ünnepséget Celldömölkön augusztus 20-án. Ott adták át ez alkalomból a Vas vármegye díszpolgára díjat is.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

- Az ünnep alkalmat nyújt arra, hogy elismerjék az ember mindennapi munkáját, emlékezzünk államalapító Szent István királyra - mondta köszöntő beszédében Fehér László. A polgármester utalt a Celldömölkön lépésről lépésre megvalósuló fejlesztésekre: a héten adják át a felújított alsósági óvodát, csúszdaparkkal bővítik majd a Vulkán fürdőt. 

István király Imre hercegnek írt intelmeiből olvasott fel részletet Tóth Ákos, a Soltis színház tagja. Az Imre hercegnek írt intelmekből emelt ki Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is ünnepi beszédében. Szólt arról is, ha a magyar államférfi mintáját keressük, Szent Istvánban mindenképpen megtaláljuk. 

Vas vármegye díszpolgára Esztergályos Jenő

Majthényi László elnök, Fehér László és Sipos Tibor, a vármegyei közgyűlés tagjai adták át Esztergályos Jenőnek a Vas Vármegye Díszpolgára díjat. Virággal köszöntötték feleségét is, Esztergályosné Földesi Katalint, hiszen minden sikeres férfi mögött egy nő áll. 

Esztergályos Jenő köszönetet mondott az elismerésért, hangsúlyozta az Apáczai Kiadóval elért eredményeiket, amik Celldömölk hírét öregbítették. 

Teleki Pált is idézte: "Mi sokfélék vagyunk, talán azért, mert a magyar nagyon tehetséges nemzet. Ne pazaroljuk ezt a tehetséget egymás ellen, ne pazaroljuk hiábavaló dolgokra" - mondta.

Esztergályos Jenő Alsóságon született 1938-ban. Szülőfalujában végezte el az általános iskolát, majd tanulmányait a kőszegi tanítóképzőben végezte. Tanítói oklevelét a gyakorlóév után, 1957-ben vehette át. Ezután emberré válásában számára három fontos év következett Békés megyében. Később visszakerült szűkebb hazájába, és Kemeneskápolnán lett iskolavezető, majd a pécsi tanárképző főiskolán rajz- és pedagógia szakon végzett. 1975-től szakfelügyelőként dolgozott, és rajztanárként tanított. 1982-ben a szegedi tudományegyetemen kapta meg diplomáját. 1990-ben alapította meg az Apáczai Kiadót, mely Magyarország legnagyobb magán tankönyvkiadója lett. Három évtizedes pedagógiai munkájáért, tizenöt éves tankönyvkiadói tevékenységéért a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta. Létrehozta a Genius Apáczai Diploma arany-, ezüst- és bronz fokozatát, valamint a Genius Apáczai Diploma Díj különdíját, mely Magyarországon a „pedagógusok Kossuth-díját” jelenti.

Az év vasi emberének választották 2009-ben.

A celldömölki városi elismerésekről másik cikkünkben, kéőbb számolunk majd be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában