Sajtótájékoztató

2024.09.14. 17:00

Erős, viharos szél és árvíz elleni védekezés Vasban - A lukácsházi víztározónál tájékoztattak a szakemberek - fotók

Csak az induljon útnak, akinek alapos indoka van rá - nyomatékosította sajtótájékoztatón is a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság operatív munkacsoportja. A lukácsházi víztározónál tájékoztatták Ágh Péter államtitkárt a kialakult – és várható – helyzetről, az árvíz elleni védekezésről és a jelzett, viharos erejű szélről.

Gombos Kálmán

Fotó: Unger Tamás

Vámos Zoltán főispán, a bizottság elnöke a hatóságok és a védekezésben résztvevők üzeneteit elismételte, amiben nyomatékosan kérte: csak az induljon útnak, akinek alapos indoka van rá. A délután várható esőzések, és különösen a heves szélvihar komoly gondokat okozhat.

árvíz elleni
A lukácsházi víztározónál tájékoztatták Ágh Péter államtitkárt az árvíz elleni védekezésről a szakemberek
Fotó: Unger Tamás

Kérik, hogy mindenki rögzítse vagy vigye biztos helyre az esetleg szélben rongálódást szenvedő tárgyait, értékeit. Fel kell készülni kidőlő fákra vagy letört faágakra, illetve esetleg leszakadó villanyvezetékekre is: ezekkel kapcsolatban nyomatékosan kérik, hogy a vezetékek alatti, vagy a vezetékek közelében lévő beavatkozásokat semmiképp se kezdjék meg önállóan, hanem minden esetben a 112-t értesítve várják meg, amíg a szakemberek elvégzik a szükséges műszaki mentéseket, vagy akár fáknak a feldarabolását - tudtuk meg Vámos Zoltántól.

A tájékoztatón részt vett dr. Baán Mihály alezredes, a Területi Védelmi Bizottság titkára, Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese és dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is. 

árvíz elleni
Az árvíz elleni védekezésben hasznosak a korábbi fejlesztések, beruházások, ilyen a lukácsházi víztározó is
Fotó: Unger Tamás

Árvíz elleni védekezés: hasznosak a korábbi fejlesztések

- A vasi árvízvédelmi készültségről adott beszámolót a vízügy, a katasztrófavédelem és a területi védelmi bizottság, amiből kiderült, mindenre felkészülnek - ezt már Ágh Péter államitkár mondta el a sajtótájékoztatón. 

 

A Gyöngyös, a Rába és a többi észak-vasi patak, folyó vonatkozásában is kértem a szakemberek kiemelt figyelmét. Az elmúlt évek, évtizedek árvízvédelmi fejlesztései hasznosak lehetnek a védekezésben. Összefogással kell helyt állnunk a következő időszakban is. Csönge-Kenyeri térségében már megmutatkozott ennek ereje. Köszönet a hivatásos szervek mellett az önkéntes tűzoltóknak, önkormányzatoknak, civileknek és mindenkinek, hogy ismét lehet rájuk számítani

- hangsúlyozta Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában