Ötödik alkalommal rendezték meg Kőszegen a Concordia Kórusfesztivált

2024.09.08. 10:29

Betöltötték a várost muzsikával

Tizenkét kórus több mint 350 dalosa érkezett hétvégén Kőszegre. Ötödik alkalommal rendezte meg a Concordia Kórusfesztivált pénteken és szombaton az idén 165 éves Concordia-Barátság Énekegyesület.

Tóth Katalin
© Cseh Gábor
A kórusok a Jurisics-vár udvarán
Fotó: © Cseh Gábor

Ősz Henriettet hívta a színpadra szombat délután Szilágyi Miklós karnagy, hogy megnyissa a fesztivált. A kórus elnöke dalos társainak és a közönségnek a Jurisics-vár udvarán elmondta: az énekegyesület tagjaival hónapok óta lelkesen készülnek az idei találkozóra, hogy a hétvégére Kőszegre érkezett kórusok jó élményekkel térhessenek haza. Péntek este fergeteges koncertet adott a zsinagógában a kölni V.I.P. kórus. Szombat délelőtt pedig kilenc együttes mutatta meg magát mini koncerteken Kőszeg belvárosában és a zsinagógában. Délután aztán birtokba vették a nagyszínpadot, meghallgatták egymás programjait is. A kérdésre, hogy mit jelent az ember életében a dal, a művészetek, Andrásfalvy Bertalant idézte: 

"... volt valami, ami megvédte az embert az érzelmek viharaiban, és ez a valami mindenki számára hozzáférhető volt. Ez volt a művészet, a költészet, a dal, a muzsika. Azért született meg, hogy feloldja a szorongást, kimondja a bánatot, megfogalmazza a gyászt, azért is, hogy kikiáltsa az örömöt, a boldogságot, a szerelmet, a büszke dacot, a "csak azért is-t". Mert a dal szükségletből született; az emberi lélek egészségének biztosítéka. Nem csupán műsor, vagy szórakozás vagy szórakoztatás, hanem emberi igény, kenyér a lélek éhségére." 

A jelen lévőknek azt ígérte: nagy zenei utazásban lesz részük, majd a fesztivál megálmodóját, műsorvezetőjét, Szilágyi Miklóst kérte, kalauzoljon az úton. A karnagy fellépésük sorrendjében köszöntötte a kórusokat: elsőként a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola Énekes Madárkák gyermekkórusát.

© Cseh Gábor
A kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola Énekes Madárkák gyermekkórusa
Fotó: © Cseh Gábor

Majd a Lipóti Vegyeskart, az Alpensänger Német Nemzetiségi Kórust, a Tapolcai Vegyeskart, a keszthelyi Helikon Kórust, a százhalombattai Liszt Ferenc Vegyeskart, a mosonmagyaróvári Vissz-Hang Vegyeskart, Köln városából a Voices in Peace énekegyüttest, a Rutafa Vegyeskart Pécelről, a pápai Bárdos Lajos Vegyeskart, a balogunyomi Bel Canto Énekegyüttest és a házigazda Concordia-Barátság Énekegyesületet. „Kodály örökségét ápoljuk, amikor együtt énekelünk, amikor mindenki énekel” – így határozta meg a fesztivál küldetését Szilágyi Miklós. Szólt arról is, hogy a fenntarthatóság kérdésében előre lépett a fesztivál: fesztiválpohárral kedveskedtek a kórusoknak. Zárásként Kőszeg Város Koncertfúvószenekara kíséretével csendült fel a fesztivál összkara: a Kőszegi Polgár indulót énekelték együtt a kórusok.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában