Szakmai nap

2024.09.02. 19:45

Már áll a víztorony - Messziről látszik Bük új ékessége - fotók, videó

Az ország minden részéről érkezett szakemberek, a vízügyi cégek vezetői mellett a Vas Népe is a helyszínen nézhette meg, milyen hatalmas lesz az új, 1500 köbméter víz tárolására alkalmas torony.

Horváth László

Fotó: Unger Tamás

Bükön, a Marx utcában a meglévő 200 köbméteres víztorony mellé egy új, 1500 köbméter kapacitásút építenek. A torony már magasodik, messziről is jól látható. Jelenleg a víztartály szerkezetét építik ki vasbetonból. A roppant elemeket daruval emelik a helyükre.

Bük
Bük új hasznos látványossága
Fotó: Unger Tamás

- 375 napos határidővel vállalta a kivitelező a létesítmény megvalósítását – mondta a helyszínen dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. – Most a kétharmados készültségnél tartunk. Ez év végén, az adventi időszakra várjuk az elkészültét.  A torony a víziközmű fejlesztés legfontosabb eleme. A tározó a régivel azonon telken épül meg. Lehet látni, hogy a vasbeton szerkezet és a tartógerendák már megvannak, jelenleg a víztartály betonelemeit emelik be. A technológia magyar szabadalom, a kivitelező vállalkozó dolgozta ki a részleteket. A cégvezetés most a vízműves szakembereket, vezetőket, üzleti partnereket invitálta Bükre: nézzék meg, milyen lesz a legmodernebb eljárással épülő torony. Büszkék vagyunk rá, hogy helyszíne lehettünk a tanulmányútnak.  

A polgármester kiemelte, hatalmas, impozáns egyben robosztus építményről van szó. A vasbeton tartószerkezet alsó része például egyméter vastag. – Bízzunk benne, a toronynak nagyon sokáig hasznát veszi városunk, és ellátja vízzel a helyieket, a gyárakat.

A kivitelező részéről, az AGM Beton Zrt. kereskedelmi igazgatója, Szilágyi Kinga elmondta, a szakmai napot Budapesten, Fővárosi Vízművek telephelyén kezdték. Onnan utaztak Bükre. Itt pedig az érintett szakembereknek, a vízügyi cégek vezetőinek bemutatták azt a technológiát, amivel az új víztornyot építik. Úgy kell a munkát elvégezni, hogy a következő ötven évben ne kellejen a toronyhoz hozzányúlni. Az új létesítmény a méretét nézve országos szinten nagynak mondható. A víztározót körkörösen két részre osztották, így egy esetleges tisztítás, karbantartás miatti vízleengedéskor is biztosítható a zavartalan ellátás - tette hozzá.

A szakmai napon a résztvevőket daruval, egy kosárban emelték a torony teljére, pontosabban a még épülő víztartály aljára emelték. Így a magasból megcsodálhatták Büköt, a vasi tájat.

Mint arról beszámoltunk, a kormány 8,7 milliárd forint keretösszegű támogatást biztosít a büki víz-és szennyvízhálózat fejlesztésére. Az új kutak fúrása, és a kapcsoló vízhálózat már elkészült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában