Csöngei erdőtűz emlékére

2024.09.11. 21:23

Civil faültetési akció: a kormányhivatal, a vadászkamara és több szervezet, magánszemély is csatlakozott

A Csönge-Kenyeri térségében történt katasztrófa után Földi-Pap Martina, egy édesanya indított felhívást közösségi oldalán. „Egy fa a tűzvész emlékére” akcióhoz pár nap alatt rengeteg civil szervezet, magánszemély és a Vas Vármegyei Kormányhivatal is csatlakozott.

Vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Mint arról többször is írtunk: több mint ezer hektár terület vált a tűz martalékává pár nap alatt Csönge és Kenyeri térségében a múlt héten. Mintegy 400 hektár erdő is elpusztult. „Ez a katasztrófa örökre beleégett mindenkibe. Mindenki szeretne segíteni valahogyan… »Otthon ülő« édesanyaként engem sem hagy nyugodni a tettvágy” – tette közzé Facebook-oldalán bejegyzését Földi-Pap Martina vasárnap. 

Majd úgy folytatta: „Elveszítettünk egy egész erdőt, sok állat veszett oda, rengeteg madár, kis- és nagyvad otthona lett a tűz martaléka. (…) Aki úgy érzi, akar valamit adni vagy emléket állítani, hogy évek múlva is emlékezzen a történtekre, az ültessen egy fát az udvarába/háza elé, vagy ahova csak szeretne” – írta az édesanya, aki azzal zárta gondolatait: „Ha csak egy embert indít meg ez a poszt, én már boldog leszek.” 

Bejegyzése, úgy tűnik, nemcsak egy emberre, hanem sokakra hatott. Számos magánszemély, civil szervezet csatlakozott az ötlethez, az ország több pontjáról. „Hálás vagyok a kezdeményezésért, amihez jómagam is csatlakozom és erre bátorítok mindenkit!” – írta Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Facebook-oldalán kedden. 

„A Vas Vármegyei Kormányhivatal 50 facsemetével és azok elültetésével szeretne hozzájárulni az ügyhöz, az érintett települések vezetőivel egyeztetni fogunk a pontos helyszínekről és az ősz folyamán munkatársainkkal elültetjük a csemetéket!” – tette közzé a hivatal közösségi oldalán. 

A kommentek között Nováky Ernő polgármester üzenetét is megtaláltuk: „Pápoc Község Önkormányzata is társul a kezdeményezéshez” – közölte. De Salköveskút Önkormányzata szintén a kezdeményezés mellé állt. Az ősz folyamán öt facsemetét ültetnek el a falu központjában – tudatta Tóth József polgármester. 

A Vas Vármegyei Vadászkamara 200 facsemetét ajánl fel – tudtuk meg Gagyi Istvántól. – Felbecsülhetetlen a kár, ami keletkezett, ezért is tartjuk fontosnak, hogy abból, amit a tűz elvett, valamit a természetnek, az élővilágnak visszaadjunk – tette hozzá az elnök. „A Nádasdy Fesztivál által három éve életre hívott Nádasdy Közösségi Kerttel csatlakozik a kezdeményezéshez, és októberben ültetünk” – osztotta meg közleményét a sárvári civil szervezet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában