Átlagos napnak indult

3 órája

Életmentés büki óvodában! Emléklapot adott át a polgármester

Drámai események játszódtak le augusztus első napjának reggelén a büki óvodában: tálalókonyhán lett rosszul az egyik alkalmazott. Három kollégája azonnal a segítségére sietett, megmentették az életét.

A büki képviselő-testület rendes ülése előtt dr. Németh Sándor polgármester - többek, dr. Kator Miklós háziorvos javaslatára - emléklapot adott át a Csodaország Óvoda három dolgozójának. Ma már tudható, az azonnali és önzetlen segítségüknek köszönhetően hamarosan ismét munkába állhat a kollégájuk.

Életmentés
Az életmentés résztvevői: Dienes Eszter, Gombos Mónika, Kovács-Zahar Magdolna
Fotó: Varga Zsolt / Forrás:  Trio TV

Mi is történt azon az augusztus elsejei reggelen? Eleinte olyan volt, mint egy átlagos hétköznap: a szülők vitték az óvodába a gyereküket, ők pedig játszottak a csoportszobákban. Aztán az egyik pillanatban drámai fordulat történt.

A szülők és a gyerekek talán csak akkor kapták fel a fejüket, amikor meghallották, meglátták a szirénázó mentőautót, de eseményekből érzékeltek semmit. 

A tálalókonyhán rosszul lett az egyik ott dolgozó alkalmazott, aki elvesztette az eszméletét, majd a keringése is leállt. Gombos Mónika talált rá, felmérve a helyzet súlyosságát azonnal hívta az élelmezésvezetőt Dienes Esztert, aki Kovács-Zahar Magdolnával a konyhára sietett. Ő riasztotta a mentőket és továbbította kollégáinak azok instrukcióit.
Eközben Dienes Eszter elkezdte a dolgozó újraélesztését, amelyet felváltva végeztek Gombos Mónikával a mentő kiérkezéséig.
Hosszú perceken át küzdöttek kollégájuk életéért, amit később a helyszínre érkező mentők folytattak.
Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak, a gyorsan érkezett segítségnek köszönhetően az érintett fiatal nő hetekkel a történtek után már jól van. A családjától megtudtuk, még ellenőrzések várnak rá, de szeretne mihamarabb munkába állni. A szülei hálásak az óvoda alkalmazottjainak, a mentőknek, és a szombathelyi kórház orvosainak, munkatársainak.

Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett az újraélesztésbe. Példaértékű volt a helyzetfelismerésük, higgadtságuk, segíteni akarásuk, amivel életet mentettek

 – emelte ki Tóth Viktória, az óvoda főigazgatója

Dienes Eszter még azelőtt megkezdte az újraélesztést mielőtt a mentőirányítástól telefonos instrukciót kapott volna. Mint elmondta, ez volt az első ilyen esete, de úgy érezte ösztönösen tudta, mit kell tennie. Minden perc számít, nem tétlenkedhettünk, és egymást segítve és felváltva végeztük a mellkaskompressziót. Büszkék is vagyunk kicsit rá, hogy nekünk köszönhetően jól sikerült az életmentés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában