Gyász

13 órája

Elhunyt Sütő Éva iparművész

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

A Szombathelyi Képtár közösségi oldalán búcsúznak tőle:

- Elhunyt Sütő Éva iparművész, aki ezer szállal kötődött intézményünkhöz és Szombathelyhez, ahová szinte egész alkotói pályája kötötte. 1940-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskola textil és bőr formatervezési szakán kapott diplomát 1966-ban, majd a Sabaria Cipőgyár formatervezője, később művészeti vezetője lett. 1991-től a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanított, tagozatvezető szaktanárként. 1998 és 2004 között a Szombathelyi Képtárban megrendezett Textilbiennálék kurátori feladatát látta el. Oktatott a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ kézműves szakán. Tagja volt a Művészeti Alapnak, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Rumi Rajki Műpártoló Körnek.

Sütő Éva munkásságában mindvégig összekapcsolódott a használat (hasznosság) és az esztétikum. Pályája elején cipőkollekciók tervezésével aratott sikereket, eljutott számos külföldi kiállításra és bemutatóra (Milánó, Róma, Párizs). Független művészként az ipar- és képzőművészet határterületén kísérletezett, alapvetően a bőr és textil felhasználásával. Széles érdeklődési körét munkái tükrözték: lelkes lokálpatriótaként elkészítette Szombathely újkori látképét a 18. század végéről textilképben (Sabaria anno), Savaria római építészeti emlékeit használta fel zászlóin (Divo Claudio 2003), a város Szent Márton kultuszának erősítésére, Márton püspök tiszteletére ünnepi sorozatot készített (Zászló, köpeny ereklye 1997). A kilencvenes években behatóan tanulmányozta a honfoglaló magyarság anyagi kultúráját, ennek eredménye volt az „Őshazák” című sorozat: nemezből, bőrből, toll és fém applikációval készült fejfedő sorozat.

Rendszeres kiállítója volt a szombathelyi Textilbiennáléknak és Triennáléknak, változatos alkalmazású textil és bőr viseleti tárgyakat, kiegészítőket, szalagokat, zászlókat és minitextileket készített. Ez utóbbiak különösen alkalmasak voltak játékos, humoros, lágy és kísérletező alkotások létrehozására. Sütő Éva művei átgondoltak, tisztán szerkesztettek, harmonikusak. Anyagfelhasználását, komponálását nőies lágyság, textilképeit, zászlóit festőiség jellemezte. Munkái közül többet is őrzünk a Szombathelyi Képtár gyűjteményében.

Kedves Éva, hiányozni fogsz! Emlékedet szeretettel őrizzük.

- zárták az emlékező sorokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában