Házi megoldás

2024.09.06. 11:58

Nem vicc: étolajjal kenték be egy szombathelyi játszótér csúszdáit

És nem csak a jobb csúszási élmény volt a szemük előtt, mert a pingpongasztalt és a mászókákat is meglocsolták vele.

Vaol.hu

Éppen tisztítják az étolajjal lekent csúszdát a SZOVA munkatársai

Forrás: Szompark Kft. Facebook-oldalal

Rendhagyó módon próbálta feldobni valaki a játszón töltött időt a szombathelyi Bem József utca 2. szám mögötti játszótéren - tudtuk meg a Szompark oldaláról. Mint írják, egy ismeretlen lakó étolajjal kente be a csúszdát és több más játszótéri eszközt, "valószínűleg" azzal a céllal, hogy megkönnyítse a gyerekek számára a csúszást és a játékot. Ami a csúszdánál talán még érthető, de az olajos pingpongasztalnak nem látjuk könnyítő funkcióját. 

A pingpongasztal is kapott egy kis étolajat
A pingpongasztal is kapott egy kis étolajat
Forrás: Szompark Kft. Facebook-oldala

Nem jó ötlet a csúszda étolajos kezelése

Mindenesetre a SZOVA munkatársai még aznap megtisztították a játszótér étolajjal lekezelt darabjait, helyreállt a rend. Viszont a Szompark felhívta a figyelmet, hogy több szempontból is káros és veszélyes az étolaj ilyen jellegű felhasználása. 

  • Biztonsági szempontból az olaj csúszóssá teszi a felületeket, ami növeli a balesetveszélyt. A gyerekek nehezen tudják szabályozni a sebességüket, különösen a csúszdákon, de a mászókák és hinták esetében is váratlan csúszások történhetnek, amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak. 
  • Emellett az olaj károsíthatja a játszótéri eszközök anyagait, mivel az olajos bevonat idővel beszivároghat a műanyag, fa vagy fém részekbe, rontva az élettartamukat. Az olaj eltávolítása nehéz, a felületek pedig koszolódnak, ami esztétikailag is rontja a játszótér megjelenését. 
  • Környezetvédelmi szempontból sem előnyös az étolaj használata, mivel szennyezheti a talajt és a növényzetet, ami hosszú távon károsítja a játszótér környezetét.

Ha valamilyen problémánk van egy játszótéri eszközzel, inkább jelezzük azt az illetékes szervnek, jelen esetben a Szombathelyi Parkfenntartási Kft-nek, azaz a Szomparknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában