Helyi közélet

2024.09.10. 10:00

Erdélyi testvértelepülés látogatása Gersekaráton: közös élmények és új barátságok

Különleges vendégeket fogadott Gersekarát nemrégiben: az erdélyi Hegyközszentmiklós 15 fős delegációja látogatott el a településre, a két falu közötti testvértelepülési kapcsolat keretében.

Csabai Bernadett

Erdélyi testvértelepülésről érkeztek vendégek Gersekarátra. Pászthory Istvánné polgármester asszony és Ferencz Lászlóné közművelődési referens fogadta a delegációt, emellett a helyi lakosok és civil szervezetek is hozzájárultak ahhoz, hogy az erdélyiek jól érezzék magukat Gersekaráton. Az érkező delegáció vezetője, Mocsár László, a Partium Oktatásért Egyesület elnöke már ismerős volt a helyieknek, hiszen a két település kapcsolata tavaly nyáron indult egy szakmai program során.

Erdélyi delegáció Gersekaráton
Erdélyi delegáció Gersekaráton
Forrás: Gersekaráti Rendezvények facebook oldal 

Megismerhették Gersekarátot

A programok sora a  Művelődési Házban kezdődött, ahol a helyi képviselőtestület tagjain kívül Babos-Szőllősy Gabriella aljegyző, Dr. Dománé Andocsi Valéria, az általános iskola igazgatója, Ferencz Lászlóné, a Gersekarátért Baráti Kör elnöke és néhány fiatal is jelen volt. Először a polgármester asszony üdvözölte a hegyközszentmiklósiakat, majd a település történetéről Pintér György helytörténész tartott vetítéssel egybekötött előadást - tudtuk meg Gersekarát közösségi oldaláról.

A látogatás során a vendégek megismerkedhettek Gersekarát nevezetességeivel is, többek között a katolikus templommal, a Szent Bertalan kápolnával és a helyi általános iskolával. Nem maradhatott el a helyi borok kóstolása sem, hiszen Hári Antal és Herczeg Gyula pincéjében is vendégül látták a delegációt.

A közös programok között szerepelt egy jó hangulatú vacsora, borkóstolóval és süteménnyel, valamint strandolás és vízi programok a tóparton. A látogatás csúcspontja egy közös kirándulás volt Szombathelyre, ahol a csoport megnézte a Savaria Történelmi Karnevál felvonulását. A hétvége zárásaként vasárnap reggel szentmisén vettek részt a vendégek, majd egy utolsó strandolás és közös ebéd után búcsút vettek vendéglátóiktól.

A látogatás a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának „Testvértelepülési programok és együttműködések támogatása” pályázatának köszönhetően jöhetett létre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában