Jubileum

2024.09.01. 20:00

Harminc éve indult újra a Premontrei - Szentmisével egybekötött tanévnyitón emlékeztek meg az évfordulóról

Idén ünnepli újraindulásának 30 éves jubileumát a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium – épp harminc évvel ezelőtt, 1994. szeptemberében indulhatott újra 46 évi kényszerszünet után az oktatás az egyházi intézményben. Az alkalomból szeptember elsején Veni Sancte szentmisével egybekötött tanévnyitó ünnepélyt tartottak a szombathelyi székesegyházban.

Csabai Bernadett

Leleplezték, felavatták a Dr. Horváth Lóránt Ödön apát tiszteletére állított emléktáblát

Fotó: © Cseh Gábor

A kommunista diktatúra 1948- ban betiltotta az egyházi iskolák működését, a Premontrei is az államosítás áldozata lett. Helyén a Nagy Lajos Gimnázium működött tovább. Az 1989-es rendszerváltás után nyílt lehetőség az egyházi iskolák újraindítására. A többéves előkészítő munkát az egykor itt tanult öregdiákok mellett Dr. Horváth Lóránt Ödön csornai apát és Konkoly István szombathelyi püspök vállalták magukra, és fáradozásaik 1994 őszére eredményre vezettek: ismét megnyithatta kapuit a premontrei gimnázium, ráadásul az egykori iskolaépületben. A régi-új gimnázium első igazgatója Karáth László lett, aki kilenc tanéven át sikeresen irányította az újraszervezés munkáját, majd Gábor Bálint József premontrei atya következett négy éven át az iskola élén. 

Végül a leghosszabb ideig, 16 tanéven át Véghné Busics Hilda igazgatónő vezette az intézményt, aki a fenntartóval, Fazakas Z. Márton csornai apáttal közös szervezőmunkájával számos területen segítette az iskola korszerűvé tételét. A három egykori intézményvezetőből kettő is megtisztelte jelenlétével a jubileumi tanévnyitót. A misét Dr. Székely János püspök mutatta be. Ezt követően Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára mint a gimnázium öregdiákja mondott beszédet és nyitotta meg hivatalosan is a jubileumi tanévet. Zárásként a gimnáziumban felavatták az iskolát újraalapító Dr. Horváth Lóránt Ödön apát tiszteletére állított emléktáblát.

 – Sok minden történt az eltelt 30 év alatt. Az első tanévet 107 tanulóval kezdték, azóta a diáklétszám meghaladta a 650- et. Újabb és újabb tagozatok létesültek (angol, német, nyelvi előkészítő, biológia, informatika, katonai, rendészeti, illetve digitális Z osztály), melyek egyszerre igyekeznek megfelelni a mai kor követelményeinek és képviselni a hagyományokat és klasszikus értékeket is – fogalmazott Hancz Gábor Tamás, megbízott igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában