Ünnepi koncert

3 órája

Huszonöt éves az Aquincum-orgona – Különleges koncertélmény ígérkezik a székesegyházban

Ünnepi koncert helyszíne lesz szeptember 26-án, csütörtökön 19 órakor a Sarlós Boldogasszony Székesegyház. A Martinus Orgonafesztivált zárja le a hangverseny, amelyen Lakner-Bognár András orgonaművész szólaltatja meg a székesegyház idén negyedszázados Aquincum orgonáját.

Tóth Katalin

2017 óta minden évben megrendezik a szombathelyi székesegyházban a Martinus Orgonafesztivált – tavalyig májustól szeptemberig élvezhettük az orgonamuzsikát, az idén nyári fesztivállá alakult a programsorozat. A négy nyári alkalom után most különleges zárókoncertre készülnek a szervezők annak apropójából is, hogy az idén 25 esztendős a székesegyház Aquincum orgonája. A nyár elején karbantartáson esett át a hangszer, most ismét régi fényében tündököl, és ünnepli negyedszázados jubileumát. A hangverseny adaléka, hogy nem csupán a hangszerek királynője szólal meg – Lakner-Bognár András három művel készül (Johann Sebastian Bach: Esz dúr prelúdium és fúga BWV 552; Liszt Ferenc: Bach; Louis Vierne: Final az 1. szimfóniából), hanem egy francia zeneszerző, Louis Vierne Messe Solennelle (cisz-moll ünnepi mise kórusra és orgonára) is hallhatja a közönség a Vox Savariae Ökumenikus Vegyeskar előadásában. Vezényel: Lakner-Bognár Nóra. 

Lakner-Bognár András
Fotó: Bogdán Krisztina

 

A nagyszabású mű a 20. század elején íródott – az orgona dominál benne, melynek hangját jól kiegészíti a kórus. A koncert ingyenes – az orgonaművész személyes missziójának tekinti, hogy a rétegzenének számító orgonamuzsika minél többekhez eljusson. Minden érdeklődőt vár a szervező Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány. Adományaikkal a koncertre látogatók a székesegyház zenei rendezvényeit támogatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában