Idén is pályaorientációs vizsgálat segíti a pályaválasztást

Megkezdődött az országos pályaorientációs mérés (OPM), október 9-ig valamennyi 8. évfolyamos tanulónak kötelező kitöltenie a kérdőívet, közölte az Oktatási Hivatal (OH). A mérés célja egyrészt a tanulók közvetlen tájékoztatása, másrészt az érintett szülők és pedagógusok figyelmének felhívása a pályaorientáció fontosságára és a sikeres pályaorientációt támogató eszközökre, módszerekre.

Vaol.hu

"A középiskola-választás időszakában kiemelten fontos, hogy az általános iskolás végzős tanulók képet alkossanak érdeklődési körükről, valamint erősségeikről, alapvető kompetenciáikról, és megismerjék a hozzájuk közel álló szakmai ágazati irányokat. Ebben támogatja őket az OPM, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg." Előreláthatólag 2500 intézmény több mint négyezer nyolcadik évfolyamos osztályából mintegy 75 000 tanuló vesz részt a vizsgálatban.
Az OH-ban kifejlesztett online mérőeszköz alapja egy önbevalláson alapuló kérdéssor, amelynek kitöltését követően a tanuló – válaszai alapján – visszajelzést kap érdeklődési irányáról, általa erősnek tartott képességeiről, további kompetenciáiról, illetve az ezekhez illeszkedő továbbtanulási irányokról.
Az eredményeket csak a tanuló láthatja, ám érdemes megosztania szüleivel, hozzáértő felnőttekkel, akik további tanácsokkal segíthetik a megfelelő pálya, iskola és továbbtanulási irány kiválasztását - tették hozzá.
Jelezték továbbá, hogy a felületen az ajánlható ágazatok ismertetői, valamint az azokat oktató középfokú iskolák listája is elérhető.
A hivatal hangsúlyozta: az OPM tanácsadás-jellegű vizsgálat, amely nem kész megoldásokat nyújt, hanem pályaorientációs ajánlásokat fogalmaz meg, segítve a pályaválasztáshoz szükséges kompetenciák feltérképezését, értékelését.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában