Hogy mindenki hazaérjen

2024.09.02. 11:22

Iskolapélda kampány: így készítsük fel gyermekeinket a biztonságos iskolakezdésre!

Vége a nyári szünetnek, ma újra megnyíltak az iskolák kapui, a diákok pedig hirtelen sokkal nagyobb számban jelennek meg a közlekedésben. Ez jelentősen növeli a balesetek kockázatát, ezért a rendőrség idén az "Iskolapélda" elnevezésű kampánnyal indítja az őszt, amelynek célja, hogy a tanévkezdés időszakában ne történjenek gyermekeket érintő közlekedési balesetek.

Iskolapélda névvel kampányt indított a rendőrség az iskolába igyekvő gyerekek biztonságáért. Tapasztalataik szerint szeptemberben a diákok közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál, mivel ők a közutak legvédtelenebb résztvevői - különösen most, a tanév kezdetén, amikor a nyár végi laza hangulatból visszatérnek az iskola padjaiba.

Iskolapélda névvel kampányt indított a rendőrség
Iskolapélda névvel kampányt indított a rendőrség
Fotó: Police.hu

A nyári szabadságok után a forgalomban részt vevő gépkocsik száma ugrásszerűen megnő, jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

A rendőrség Iskolapélda kampányának célja, hogy minden gyermek mosollyal az arcán, épségben térhessen haza az iskolából.

A statisztikák is azt mutatják: szükség van az Iskolapélda kampányra

A statisztikák is rávilágítanak arra, hogy nagy szükség van a fokozott odafigyelésre: mint írják, 2023-ban Magyarországon közel 1.400, 14 év alatti gyermek sérült meg közlekedési balesetben. Ezek közül több mint ezren általános iskolások voltak, és a legtöbb esetben – különösen a 10-14 éves korosztályban – a gyerekek áldozatok voltak, nem okozói a baleseteknek. A balesetek túlnyomó többsége a sofőrök szabályszegésének volt köszönhető, amely során a gyerekek utasként sérültek meg.

A balesetek közül mintegy 100 gyermek gyalogosként szenvedett el sérüléseket. Az összes eset közül 1.232 könnyű sérüléssel végződött, de 152 esetben súlyos sérülések történtek, és sajnos 8 gyermek soha nem térhetett haza az iskolából.

Bár a gyermekbiztonsági rendszerek - gyerekülés, biztonsági öv - használata javult az előző évhez képest, még mindig nem érte el a 90%-os arányt, azaz minden tizedik gyermek védtelenül utazott a járműben.

Fokozott rendőri jelenlét az iskolák környékén

Az iskolakezdés időszakában a rendőrök és a polgárőrök együtt járőröznek az iskolák környékén, különösen azoknál az intézményeknél, ahol nagyobb a közlekedési forgalom. A céljuk, hogy jelenlétükkel figyelmeztessék az autósokat: itt az idő lassítani, figyelni, és betartani a szabályokat. 

A gyerekek épsége mindenek felett áll, legyen szó a zebrán való áthaladásról vagy a biztonsági öv használatáról.

Hogyan készítsük fel a gyerekeket a biztonságos közlekedésre?

  • Ha a gyermek gyalog vagy tömegközlekedéssel jár iskolába, érdemes előre megtanítani neki a biztonságos közlekedés szabályait. A rendőrség szerint a legjobb módszer, ha a szülők együtt járják be az iskolába vezető utat, hogy a gyermek megszokja, mire kell figyelnie. 
  • Ha kerékpárral vagy rollerrel közlekedik, csak akkor engedjük önállóan közlekedni, ha már jól ismeri a közlekedési szabályokat. A bicikliző gyerekeknek minden esetben ajánlott sisakot viselniük, még ha ez nem is kötelező.
  • Ha szülőként autóval visszük a gyereket iskolába, kiemelten fontos, hogy mindig használjuk a gyermekbiztonsági rendszert – gyerekülést vagy ülésmagasítót – és csatoljuk be a biztonsági övet  - hívják fel a figyelmet. 
  • A gyerekek másképp gondolkoznak, közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekesnek tartott tárgy vagy esemény, esetleg belemerülnek egy-egy zenébe. Ekkor azonban biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak. Sofőrként is fokozott figyelemre van szükségünk az iskolakezdés időszakában, a iskolák közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjünk.
  • A tanítási nap kezdetén és végén az iskolák közelében forgalmi torlódások alakulhatnak ki, amelyek további kockázatokat jelentenek a gyermekek számára. A rendőrség arra kéri a vezetőket, hogy legyenek ilyenkor türelmesek, előzékenyek, továbbá számítsanak arra, hogy a diákok ilyenkor váratlanul is megjelenhetnek az úttesten!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában