2024.09.29. 13:57
Kávé világnapja 2/2: De hogy jön ide az egérfarok?!
Sokszáz éves múltja van, számos ember a napot sem lenne képes elkezdeni nélküle. Igen, a kávé, mint élvezeti cikk nagyon régóta mindennapjaink része, és ennek megfelelően izgalmas téma is! Kétrészes cikkünk második felében az elkészítésről, főleg a presszóról olvashat. Hogyan kerül a csészénkbe - és az egérfarokról is lehull a lepel!
A kávé elkészítése manapság lehet pár pillanat alatt is – és ez nem túlzás. Automata gépek kínálják az egy gombnyomásos megoldást a kor rohanó emberének (aki a kávétól még jobban fog rohanni). Ugyanide tartozik napjaink „coffee to go” megoldása is, papírpohárban, utcán kortyolva (ez is az USA-ból érkezett ide, az 1930-as évek gengszterei terjesztették el). És hamar friss nedűhöz jut az is, aki kapszulás vagy POD-os (párnás) megoldást használ. A filteres vonal pedig valahol félúton van a presszóhoz képest. Ó, és ki ne hagyjuk a jó öreg kotyeszt! Sok-sok ember kávéját a kotyogó adja, és létezik még a szintén régi motoros Szarvasi is. Mint a világon mindennek, ezeknek is mind ára van – így vagy úgy.
Kávé: idő, pénz, energia
Annak is, aki megszállott, presszókávét készít, és ez a készítés egy szertartás. Kezdve az eszközök beszerzésén, folyamatos fejlesztésén, folytatva különféle apró részletekkel való bíbelődéssel. Aztán ott a csészegyűjtemény és a bab megfelelő tárolása, de vannak, akik a saját pörköléstől sem riadnak vissza. Egy klasszikus presszókávé elkészítése egy otthoni, karos géppel így 10-12 perc. Fanatikusnak ez semmi, rohanó ember a haját tépi. A szokásos hármas, hölgyeim és uraim: idő – pénz – energia. Kinek mi éri meg?
Út a presszókávéig
A csészénkben landoló minőségi kávé első számú és legfontosabb eleme a… nem! Nem a kávégép, mint sokan hiszik. A kávénknak több, mint 90 százaléka a víz. Legyen legalább szűrt, tisztított, ez az alap, de akadnak, akik „pancsolnak” desztillált vizet különféle gyanús porokkal, és minden más megoldást lefitymálnak. Egy szűrőkancsó azért még nekik is belefér a „megteszi” kategóriába. Ami nem egy nagy összeg, és mentesít a rendszeres vízkő-problémától is. A második legfontosabb az őrlő. Kávés testvéreim az Úrban, kérlek, felejtsétek el a helikoptert! A propelleres párezres mákdaráló kizárólag oda és arra való. Kávét őrölni lehetőleg kézi őrlővel, vagy valami komoly darabbal szabad csak. Ezek általában sokba kerülnek, de csak egyszer kell megvenni.
Akárcsak majd a kávégép esetében, itt is ajánlott alternatíva a használt darab, mert a fanatikusok egyfolytában fejlesztenek, kategóriát váltanak satöbbi. És vannak, akik felújítanak, tisztes módon: sokat spórolhatunk így. Aztán jön a harmadik legfontosabb, a fentebb kitárgyalt bab. Friss pörkölés, megfelelően pihentetve és tárolva (szelepes, simítózáras tasakban, a pörkölők általában így küldik), de van, aki adagonként fagyaszt… A bab határozza majd meg az őrlés finomságát és a csapolás idejét is: ez presszókávé esetén 25-30 másodperc. És igen! Eljutottunk végre a kávégéphez is. Tudjon 9 bar nyomással dolgozni, és azt tényleg tudja is! Elég sok 15, sőt, 20 bar feliratú marketing-vacak kering a piacon: kerüljük őket! Nem fog annyit tudni – és nem is kell, nem is szabad annyit. Kilenc kell, specialty esetén meg inkább csak nyolc bar.
Ha ezek után végre belekerült a kar (portafilter) szűrőjébe a megfelelő mennyiségű őrölt anyag (pontos mérleg is kell!), azt tömörítjük egy tamper segítségével, majd felhelyezzük a fejre, és… dobogó szívvel várjuk a Csodát. Ha kellően elborult kávérajongók vagyunk, akkor nem lefolyós, hanem naked-kart használunk: azaz, „meztelen”, ahol látszik a szűrő – és látszik a lefolyás. Ha valamit nem jól csináltunk, akkor össze-vissza folyik, ide-oda, még a csészén kívülre is. A lefolyós portafilter ezt megbocsátja, elrejti: „ápol és eltakar”. Viszont, ha minden jól ment, itt gyönyörű, egyetlen sugárba folyik össze a Szent Nedű. Nos: ez az „egérfarok”.
Zárszó helyett
Itt következhetne a következő fejezet: hosszú vagy rövid, cukorral vagy tejjel? És ha igen: Capuccino, Cortado, Flat White vagy a sokféle latte? De ennél jobban már nem kívánok visszaélni a Drága Olvasó türelmével. Aki szeretne jobban is elmélyedni a témában, jó szívvel ajánlom James Hoffmann barista világbajnok könyvét (idén jelent meg magyarul is), és/vagy a remek kávés fórumokat az interneten.
Napi három csészéig jók vagyunk, sőt! Kifejezetten egészséges: szív, vérnyomás, agy, mind örülni fog neki. Élénkít, frissít, feldob, stresszt old, depressziót csökkent. Három fölött egyéni, hogy „ki mit bír”. Egészségünkre!
Cikkünkben kiderült:
- Hogyan kerül a csészénkbe,
- mi is kell egy presszókávéhoz,
- milyen út vezet oda,
- és milyen formái léteznek?