Érdekességek

2 órája

Kávé világnapja 2/2: De hogy jön ide az egérfarok?!

Sokszáz éves múltja van, számos ember a napot sem lenne képes elkezdeni nélküle. Igen, a kávé, mint élvezeti cikk nagyon régóta mindennapjaink része, és ennek megfelelően izgalmas téma is! Kétrészes cikkünk második felében az elkészítésről, főleg a presszóról olvashat. Hogyan kerül a csészénkbe - és az egérfarokról is lehull a lepel!

Gombos Kálmán

A kávé elkészítése manapság lehet pár pillanat alatt is – és ez nem túlzás. Automata gépek kínálják az egy gombnyomásos megoldást a kor rohanó emberének (aki a kávétól még jobban fog rohanni). Ugyanide tartozik napjaink „coffee to go” megoldása is, papírpohárban, utcán kortyolva (ez is az USA-ból érkezett ide, az 1930-as évek gengszterei terjesztették el). És hamar friss nedűhöz jut az is, aki kapszulás vagy POD-os (párnás) megoldást használ. A filteres vonal pedig valahol félúton van a presszóhoz képest. Ó, és ki ne hagyjuk a jó öreg kotyeszt! Sok-sok ember kávéját a kotyogó adja, és létezik még a szintén régi motoros Szarvasi is. Mint a világon mindennek, ezeknek is mind ára van – így vagy úgy.

Kávé világnapja
Kávé világnapja - Fotó: Gombos Kálmán

Kávé: idő, pénz, energia

Annak is, aki megszállott, presszókávét készít, és ez a készítés egy szertartás. Kezdve az eszközök beszerzésén, folyamatos fejlesztésén, folytatva különféle apró részletekkel való bíbelődéssel. Aztán ott a csészegyűjtemény és a bab megfelelő tárolása, de vannak, akik a saját pörköléstől sem riadnak vissza. Egy klasszikus presszókávé elkészítése egy otthoni, karos géppel így 10-12 perc. Fanatikusnak ez semmi, rohanó ember a haját tépi. A szokásos hármas, hölgyeim és uraim: idő – pénz – energia. Kinek mi éri meg?

Kávé világnapja
Kávé világnapja
Fotó: Gombos Kálmán

Út a presszókávéig

A csészénkben landoló minőségi kávé első számú és legfontosabb eleme a… nem! Nem a kávégép, mint sokan hiszik. A kávénknak több, mint 90 százaléka a víz. Legyen legalább szűrt, tisztított, ez az alap, de akadnak, akik „pancsolnak” desztillált vizet különféle gyanús porokkal, és minden más megoldást lefitymálnak. Egy szűrőkancsó azért még nekik is belefér a „megteszi” kategóriába. Ami nem egy nagy összeg, és mentesít a rendszeres vízkő-problémától is. A második legfontosabb az őrlő. Kávés testvéreim az Úrban, kérlek, felejtsétek el a helikoptert! A propelleres párezres mákdaráló kizárólag oda és arra való. Kávét őrölni lehetőleg kézi őrlővel, vagy valami komoly darabbal szabad csak. Ezek általában sokba kerülnek, de csak egyszer kell megvenni.

Kávé világnapja
Kávé világnapja
Fotó: Gombos Kálmán

Akárcsak majd a kávégép esetében, itt is ajánlott alternatíva a használt darab, mert a fanatikusok egyfolytában fejlesztenek, kategóriát váltanak satöbbi. És vannak, akik felújítanak, tisztes módon: sokat spórolhatunk így. Aztán jön a harmadik legfontosabb, a fentebb kitárgyalt bab. Friss pörkölés, megfelelően pihentetve és tárolva (szelepes, simítózáras tasakban, a pörkölők általában így küldik), de van, aki adagonként fagyaszt… A bab határozza majd meg az őrlés finomságát és a csapolás idejét is: ez presszókávé esetén 25-30 másodperc. És igen! Eljutottunk végre a kávégéphez is. Tudjon 9 bar nyomással dolgozni, és azt tényleg tudja is! Elég sok 15, sőt, 20 bar feliratú marketing-vacak kering a piacon: kerüljük őket! Nem fog annyit tudni – és nem is kell, nem is szabad annyit. Kilenc kell, specialty esetén meg inkább csak nyolc bar.

Ha ezek után végre belekerült a kar (portafilter) szűrőjébe a megfelelő mennyiségű őrölt anyag (pontos mérleg is kell!), azt tömörítjük egy tamper segítségével, majd felhelyezzük a fejre, és… dobogó szívvel várjuk a Csodát. Ha kellően elborult kávérajongók vagyunk, akkor nem lefolyós, hanem naked-kart használunk: azaz, „meztelen”, ahol látszik a szűrő – és látszik a lefolyás. Ha valamit nem jól csináltunk, akkor össze-vissza folyik, ide-oda, még a csészén kívülre is. A lefolyós portafilter ezt megbocsátja, elrejti: „ápol és eltakar”. Viszont, ha minden jól ment, itt gyönyörű, egyetlen sugárba folyik össze a Szent Nedű. Nos: ez az „egérfarok”.

 

Zárszó helyett

Itt következhetne a következő fejezet: hosszú vagy rövid, cukorral vagy tejjel? És ha igen: Capuccino, Cortado, Flat White vagy a sokféle latte? De ennél jobban már nem kívánok visszaélni a Drága Olvasó türelmével. Aki szeretne jobban is elmélyedni a témában, jó szívvel ajánlom James Hoffmann barista világbajnok könyvét (idén jelent meg magyarul is), és/vagy a remek kávés fórumokat az interneten.

Napi három csészéig jók vagyunk, sőt! Kifejezetten egészséges: szív, vérnyomás, agy, mind örülni fog neki. Élénkít, frissít, feldob, stresszt old, depressziót csökkent. Három fölött egyéni, hogy „ki mit bír”. Egészségünkre!

Cikkünkben kiderült:

  • Hogyan kerül a csészénkbe,
  • mi is kell egy presszókávéhoz,
  • milyen út vezet oda,
  • és milyen formái léteznek?
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában