Csodás fotók

2024.09.09. 12:00

Kordokumentumok: Bük felülnézetből - Munkatársunk, Unger Tamás az épülő víztorony tetejéről fotózott

Állateledelgyár, szállodák, sűrűn beépített belváros, s persze még sok minden mást is, ami Unger Tamás a magasból lefotózott. Kordokumentumok készültek Bükről.

Horváth László

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere adott szöveges kiegészítést, munkatársunk, Unger Tamás fotóihoz. Kordokumentumok készültek.

Bármilyen irányból érkezünk meg Bükre, már messziről látszik a roppant mértékű fejlesztés nyoma. Fehér-piros színű épületek nőttek ki a földből. Az ipartelepen jelenleg a svájci tulajdonú állateledelgyár bővítési történik. Ezen a területen volt az almatároló és a jégkrémüzem. A svájci székhelyű élelmiszer-ipari vállalat az 1989-ben alapított osztrák tulajdonú cég, a Jupiter Állati Eledelgyártó Kft. állateledel gyárának megvásárlásával vetette meg a lábát a városban. A „Darling” márkanevű kutya- és macskaeledeleket előállító cég 1998-ben került a Nestléhez. 

Kordokumentumok
Az első kép a kordokumentumok közül: Épül az állateledelgyár, ezen a területen már 1989-ben hasonló üzem működött. A Darling egykoron magyar újítás volt
Fotó: Unger Tamás

Bükhöz, Bükfürdőhöz az ipar mellett jelentősen kötődik a turizmus. A Hunguest hotel hátterében az 1977-ben, az első megnyitása után néhány hónappal átadott SZOT szálló, a későbbi Hotel Répce. Az előtérben a Répce Gold. A Danubius hotelt svéd szállónak is hívták, ugyanis 1984 nyarán skandináv hitelből svéd építő vállalat kezdte meg a kiviteli munkát.

20240902_bukmadartav_ut (22)
Svéd szálló magyarhonban? Bükön is is megtörténhetett
Fotó: Unger Tamás

A belvárosban működött egykoron az Arany Hordó Étterem, majd hosszú éveken át üresen árválkodott. A közelmúltban azonban teljesen átalakították, felújították, és már Hordó étterem néven működik. Érdekesség, a terület hátsó részében lévő panzió udvarán volt korábban volt az ÁFÉSZ udvar, és a tűzéptelep.

20240902_bukmadartav_ut (16)
Arany Hordó helyén Hordó: a belvárosban ismét működik az étterem
Fotó: Unger Tamás

S ha már belváros. Bük központi része teljesen beépített. A város lakosságszáma január elsején 3604 fő volt, területe pedig közel 21 négyzetkilométer. 

20240902_bukmadartav_ut (25)
A belváros sűrűn beépített, a város területe közel 21 négyzetkilométer
Fotó: Unger Tamás

A Sopron-Szombathely-Nagykanizsa, azaz a déli vasútvonal mellett az állomásokat, megállóhelyeket típustervek alapján építették ki. A büki állomás közepesnek mondható. A Sopron-Szombathely közi vasutat a GYSEV 2002-ben vette át. A vonalat azóta felújították, villamosították. 

20240902_bukmadartav_ut (6)
A vasútállomás
Fotó: Unger Tamás

 A művelődési ház első traktusa, ahol a színházterem és az előtér kapott helyet 1959-ben épült meg. 1965-ben erre merőlegesen építették hozzé a könyvtár-, a termet, valamint a klubhelyiséget. Az 1998-es átalakításkor kapott egységes arculatot, és sátortetőt.

20240902_bukmadartav_ut (15)
Fotó: Unger Tamás

A kordokumentumok az épülő 1500 köbéteres víztorony tetejéről készültek.

Kép a régi víztoronyról: A víztorony építését 1970. május 9-én kezdték el. Először a betonból készült törzset építették fel, majd ezt követően a 12 db elemből álló, kehely alakú víztartályt a torony lábánál állították össze. Ezt követően erőgép hajtotta csörlőkkel a helyére emelték 1972. március 9-én néhány óra leforgása alatt. A létesítmény főbb paraméterei: a torony magassága 40 m, a kehely névleges térfogata 200 köbméter - forrás Bük város monográfiája.

Forrás: Szabó József

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában