Jubileum

2024.09.16. 20:34

Isten éltessen SZoSI! - 25. évfordulóját ünnepelte a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola - fotók

A SZoSI, azaz a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték a Schaeffler Aréna Savariában. Az eseményen elismerték azoknak a fiataloknak az eredményességét, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak a 2023/2024-es versenyszezonban.

Sütő Dániel

Forrás: Cseh Gábor

Az ünnepség Mihalicz Bianka és Szanyi Bella rendkívül látványos légtornász bemutatójával kezdődött, majd Halász Bence olimpiai ezüstérmes kalapácsvető, Gyurátz Réka, Rába Dániel olimpikonok, Dévai Boglárka Európa-bajnok tornász, Perl Zoltán, Váradi Benedek többszörös bajnoki aranyérmes kosárlabdázók és Bognár Kristóf vezérletével vonultak fel a SZoSI-kiválóságok. Nemény András polgármester köszöntőjében elmondta, ez nem pusztán egy cég ünnepe, hanem az egész városé.

- A Sportiskola mögött gyerekek, edzőik, és szüleik állnak, de úgy is fogalmazhatnék, hogy a Sportiskola mögött szív, lélek és az az igazi élet áll - foglmazott a polgármester. - Hogy miként mérhető a siker, az mindig vita tárgya, én két szempontot mondanék. Az egyik az itt nevelkedett sportolók eredményei, az a dicsőség, amit hoztak és szereztek szűkebb környezetüknek, az iskolájuknak és a Sportiskolának, valamint a nagyobb közösségnek, Szombathelynek, illetve a még annál is nagyobb közösségnek: Magyarországnak, hazánknak. Vannak magyar bajnokaink, válogatottjaink, Európa-bajnokunk, vannak világbajnoki és olimpiai indulóink és érmeseink. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, igazi példaképek. De van egy másik szempont is, ami talán legalább ilyen fontos tud lenni: az, hogy az itt nevelkedett gyerekek, akik bár jók és tehetségesek voltak, ám mégsem az élsportot választották - és nyilvánvalóan ez jelenti a többséget -, de sorsuk későbbi szakaszaiban mennyire maradt meg életük részeként a sport. Azt látom, hogy, aki gyerekként sportolt, az nagyon nagy eséllyel felnőttként is sportol, sőt, tovább adja ezt a mintát saját gyermekének. Ezzel együtt a szülő átadja a küzdeni tudást, akaraterőt, önfegyelmet, az egymásért való küzdelmet, a közösségben való részvételt, a sikerek és kudarcok kezelésének módját, igazi egészséget is.     

A polgármester szavait követően Hollósy Kornélt hallgathatták a megjelentek, aki saját szerzeményét adta elő zongorán.    

Kovács Cecília a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola ügyvezetője ismertette az intézmény múltját, miként alakult ki mai szervezeti formája.  
- Sok sikert hozott ez az elmúlt 25 éve - hangsúlyozta Kovács Cecília, aki a képzések sikerességét többek között a tornász Dévai Boglárka Európa-bajnoki aranyérmével, vagy éppen a kalapácsvető Halász Bence olimpiai ezüstérmével, illetve magyar bajnoki címekkel, kupagyőzelemmel támasztotta alá. - De nemcsak ezekre az eredményekre vagyunk büszkék, hanem az is nagy elismerés számunkra, hogy sokan térnek vissza a Sportiskolába edzőként, sportolóként, szülőként, támogatóként. Hisszük, hogy a megfelelő szakmai sportolói képzés itt az iskolában a szakértő iránymutatás és a támogató közösség minden fiatal számára egy olyan maradandó élményt nyújt, amit tovább kamatoztathat élete során. 

A köszöntőket követően röviden bemutatkoztak a SZoSI szakosztályai. A 2023/2024 évi jutalmazást megelőzően ismét két kategóriát állítottak fel, ahogyan a korábbi években is. Az első kategóriában a talent, avagy a jövő reménységeit jutalmazták, akik szorgalmukkal megmutatták, hogy van bennük potenciál. A másik a kiemelkedő kategória, amelyben a korosztályos országos bajnokságok dobogós helyezést elért fiatalokat ismerték el.

A röplabda szakosztály U10-U11-U12-U13-U15-U17-es korcsoportjából, Németh Anna, Horváth Noémi, Horváth Zoé, Tímár Noémi, Németh Lara, Kardos Lili, Kenedli Dóra, Schmolczer Panna, Derdák Nóra, Gőczi Dorottya, Szombath Vivien, Kovács Tekla, Dorotovics Dorina, Janzsó Csenge, Minier Zita, Reicher Dorka, Pomper Anna, Györök Dóra, Gyürüs Petra, Laczi Hanna, Gombás Laura, Vörös Petra, Tárnoki Csenge, Derdák Éva, Horváth Emma, Katona-Tóth Sára, Polákovics Aida alkotott maradandót. Edzőik: Ruppl Edit, Miklai-Ékes Erika, Bodovics Árpád István, ifj. Bodovics Árpád, Marton Gabriella.

A kosárlabda szakosztály U14-U16-os fiú, U11-U12-U14-U16-U18-as leány csapatainak talent tagjai, Horváth Máté, Varga-Szemes Ármin, Nagy Mózes Dávid, Vass Milán, Tóth Dávid Benedek, Horváth Izidor, Károly Dominik, Pribusz Gergő, Németh Márton Dániel, Szendrő Márton, Mitterstiller Eliza Kata, Tóth Kíra Boglárka, Nagy Fanni, Krajczár Emília, Horváth Csenge, Kotnyek Emma, Andrási Dóra Anna, Horváth Zsófia Mara, Fodor Kincső Ottilia, Csontos Boglárka Sára is díjat kaptak. Edzőik: Mészáros Máté, Major Gergely, Börzsönyi Judit, Vadász Gábor, Bozó Patrícia.

Az asztalitenisz szakosztály tagjai közül Szarka Gábor, Baranyai Júlia, Bécsi Noémi, Vincze Luca; a futó-ugró atléták közül Benke Alex, Császár Anna, Farkas Ádám, Koltai Adél, Laki Boglárka, Polgár Bianka, Prenner Alíz, Takács Petra, Pankotay Emma, Takács Luca - edzőik: Kamarás Ákos, Helter Dániel -; a dobó atléták közül Király Veronika, Török Dorina, Takács Komjáti Csenge, Vajda Laura, Papp Zsombor, Osztermann Gréti, Huszár Júlia, Molnár Máté, Tóth Elina; a sakk szakosztály tagjai közül Dorner Ilona, Kató Bence, Tamás Emese, Tamás Botond, Balogh Gerda, Simon Olivér, Gábriel Panni - edző: Pergelné Remete Eszter -; a korcsolya szakosztály tagjai közül Babos Boglárka, Fodor Nóra, Erdélyi Áron, Török Julianna, Czeczei Márton, Román Fruzsina - edző: Vargyas Krisztina -; az úszó szakosztály tagjai közül Trencsér Iván, Fülöp Ábel, Solymos Péter, Csabai Réka, Buknicz-Hodvogner Alíz - edző: Polgár Sándor -; míg a torna szakosztály tagjai közül Vass Rebeka és Balogh Róza részesült elismerésben.

Kiemelkedő kategóriában az asztalitenisz szakosztály díjazottjai: Gergely Márk (országos bajnok, válogatott játékos, Európa ranglista 10. hely), Poór Balázs (országos bajnok, válogatott játékos), Vass Borbála (országos bajnok). Edzőjük: Ifj. Szarka Tibor. A korcsolya szakosztály díjazottjai: Boros Flóra (junior ob összetett 1. hely), Szabó Laura (junior ob összetett 2. hely), Román Fruzsina (junior ob összetett 3. hely), Szélinger Benjamin (junior ob összetett 1. hely). Edzőjük: Tóth Attila. A kosárlabda sportágban kiemelkedő sportolók: Horváth Dániel (U16 fiú), Pálmai Márton (U16 fiú - mindketten válogatott keret tagok). Edzőjük: Novák Marcell. Henrik Ákos István az U14-es fiú képző-kiválasztó keret tagja. Edzőjük: Mészáros Máté. A futó-ugró szakosztály díjazottjai: Pilling Alexandra, Flasch Viola, Fábián Boróka, Németh Lilla (4x100 és 4x300-on ezüstérmet szerzett váltó tagjai, Alexandra ezen kívül az utánpótlás válogatott keret tagja), Nagy Gergő, Alexy Péter, Szemes Márton,  Pölöskey Zsigmond (országos bajnokok a 4x100 váltóval, Gergő, Péter és Márton Tóth Botonddal kiegészülve alkották a 4x300-as bajnok csapatot),  Tóth Barnabás, Farkas Ármin, Szákovics Benedek, Desits Benedek (országos 3. helyezett 4x75m-es váltófutásban). Edzőik: Barcza Bence, Horváth Loretta. A dobó atléták közül kiemelkedően teljesített: Zimmer Bendegúz (országos bajnok), Seper Zsófia (ob 2. hely), Polyák Lora (aranyjelvényes atléta, az ob 1. helyezett csapat tagja), Molnár Marcell (aranyjelvényes atléta), Bucsi Bálint (mindketten az ob ezüstérmes csapat tagjai), Molnár Emili (ob 1. helyezett csapattag), Windisch Dávid, Kretty Marcell (a Téli Országos Dobóbajnokság U16 korosztályban 2., illetve 3. helyezett). Edző: Kiss Szilárd és Németh László.

Rajtuk kívül díjat kapott a röplabdázó Németh Luca (U17-es válogatott), Tömböly Mira (a válogatott tehetség program tagja), a sakkozó Bolla Zsófia, Pergel Bence, Bárdics Márkó, Jókai Bence, Lovasi Vendel, Horváth Kornél, Bárdics Mirkó, Lovasi Boldizsár (mindannyian ob-bronzot szereztek - edzőjük: Németh Miklós), az úszó Magyar Adél (cápa ob: 200m gyors 1. hely, 100m és 50m gyors, 100m hát és 200m vegyes úszás 2. hely), Pozsonyi Koppány, Horváth Patrik, Molnár-Végh Bálint, a 4x100 m vegyesváltó 2. helyezett csapat tagjai Bozsodi Mátéval együtt, aki ezen kívül a gyermek ob-n. 100 és 200m pillangó, 100 és 200m hátúszásban 1. helyet, 200m vegyes úszásban 3. helyet szerzett. Edzőjük: Budavári István.

A Sportiskola sikeressége szempontjából, a sportolók megfelelő felkészítésében és eredményes pályafutásának elindításában, kibontakoztatásában kiemelkedő szerepe van az edzőknek. Nyolc olyan szakember munkáját ismerték el, akik a kezdetek óta a SZoSI sikerességéért fáradoznak:
   • Szarka Tibor asztalitenisz szakágvezető, edző
   • Németh László atlétika edző, Halász Bence edzője
   • Németh Zsolt atléta mesteredző, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola korábbi ügyvezetőjét, Halász Bence edzője
   • Váradi Attila kosárlabda szakmai vezető, a sikeres szombathelyi kosárlabda utánpótlás rendszer megteremtője, kosárlabda edző
   • Szarka Zsuzsanna szakosztályvezető, kosárlabda edző
   • Bakon Csabát az U14-es fiú kosárlabda korosztály edzője
   • Pergel László sakk szakosztály vezetője, edző
   • Vizer Erzsébet torna edző, az Európa-bajnok Dévai Boglárka edzője
   • és végül, de nem utolsó sorban Rácz Gábor, a sportiskolai program megálmodója, a sportiskola volt igazgatója, az Európa-bajnok Dévai Boglárka edzője.

Az ünnepség zárásaként a Face Team Magyarország első és egyetlen akrobatikus sportszínháza lépett fel, amely különleges showelemekkel tarkított szórakoztató sportbemutatót tartott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában