Árhullám 2024

21 órája

Hihetetlen adatok! 1000 éve nem látott árvíz folyt le Bécsben, a Bécs folyón

A rendkívüli csapadék 1000 éve nem tapasztalt árvízhez vezetett a Bécs folyón. Ezt a Bécsi Vízügyi Osztály (MA 45) adatelemzéseinek eredménye mutatta, amelyeket a hatalmas víztömegek levonulása után végeztek.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Az MA 45 szerint a a Bécs folyó az ausztriai fővárosban  jelentős károkat sikerült megakadályozni a 13. és 14. kerület határán, Auhofban található hat visszatartó medencével. Ezek tárolókapacitása 1 160 000 köbméter. Az árvízgyűjtők a Lainzer Tiergarten és a Nyugati vasútvonal közötti 37 hektáros területen találhatók, közvetlenül a Mauerbach és a Bécsi folyó találkozásánál. Árvíz esetén a felesleges vizet átmenetileg a medencékben tárolják. A Bécs folyó vízszintje utoljára 1951-ben ugyanakkor mint vasárnap - írja az ORF.

A portálon megjegyezték, a századfordulón a város árvízvédelmének javítása érdekében a Bécs folyót szabályozták. Már akkor úgy tervezték, hogy az 1000 évente bekövetkező árhullámot is kezeljék. Egy átlagos naponta folyó körülbelül 200-500 liter vizet szállít másodpercenként. Árvíz idején ez az érték 440 000 liter víz fölé emelkedett.

Kilenc kerületen keresztül folyik

A nyugati Bécsi-erdőben, Rekawinkel közelében emelkedő víztömeg Bécs kilenc kerületén halad át mintegy 15 kilométeres távon, és az Urániánál ömlik a Duna-csatornába. A Bécs folyó vízgyűjtő területe a Bécsi-erdő zónájában fekszik. Azonban itt a talaj nem tudja megtartani a vizet, ezért a heves esőzések esetén rövid időn belül jelentősen megduzzad – így az egyik metróvonal is víz alá kerülhet.

- Az árvízvédelem a Duna-szigettel és az Új-Dunával mint tehermentesítési csatornákkal is tökéletesen működött a mostani árvíz idején.  Hat méter körüli vízállásról lassan kinyílnak a gátmezők, és a gát üzemeltetési előírásainak megfelelően ellenőrzött módon elvezetik az árvizet – magyarázta Gerald Loew, az MA 45-Vienna Waters vezetője.

Kiemelte az elmúlt 20 évben folyamatosan bővítették a dunai árvízvédelmet, és ennek megfelelően a 2002-es rekordárvíz után megnövelték a gátakat. 2021-ben végre elkészült a Duna árvízvédelme Bécstől keletre. A beruházás 110 millió euróba került – mondta Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok.

Akár 14 000 köbméter víz másodpercenként

A teljes bécsi és környéki gátrendszert immár másodpercenként 14 000 köbméter vízhozamra tervezték, ami nagyjából megfelel a valaha mért legnagyobb árvíznek, amelyet Közép-Európában 1501-ben jegyeztek fel.

Normál esetben másodpercenként körülbelül 2000 köbméter víz folyik át Bécsen Mittelwassernél. A Duna mostani áradása egy 50-70 éves árvíznek felel meg, másodpercenként körülbelül 10 000 köbméterrel. Ulli Sima elmondta, most elemzik, hol van még lehetőség a Bécs-folyó árvízvédelmében javítani.

A bécsi Zöldek több árvízvédelmi javaslatot kívánnak benyújtani. Konkrétan négy intézkedést sürgetnek.

A Zöldek szerint Bécsnek zöldre,természetre van szüksége a beton és autópályák helyett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában