Árhullám 2024

Tegnap, 10:38

Vasiak is segítik az árvíz elleni védekezést a Duna legkritikusabb pontján - videó

Vaol.hu

Forrás: VN

Mint megírtuk, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság és a Vas Vármegyei Kormányhivatal csapata kedden indult a Dunakanyarba, ott van most a feladat! A vasiak szerdán is segítenek az árvíz elleni védekezésben a Duna legkritikusabb pontján.

Mint a kemma.hu írja, a 2013-as árvízhez közeli vízszintre készülnek Pilismaróton, amely az egyik legkritikusabb árvízi helyszín jelenleg. Pilismarót van a legveszélyeztetettebb települések közt, közölte legutóbbi kommünikéjében Rétvári Bence államtitkár. A településen  400-450 objektum van veszélyben az árvíz miatt, ezért gőzerővel azon dolgoznak, hogy az ár tetőzésekor ezeket az ingatlanokat megvédjék. A település 2013-ban nagyjából 330 ezer homokzsákkal állta a sarat a nagy áradás ellen. Így nagyon gyors tempóban kell felkészíteni a pilismaróti védvonalat, amely régi, már telepített gátból és most építendőből áll össze.

Megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza. Ma hajnalban belépett az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje. Az a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjük az árvizet

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóján

Orbán Viktor a lajtai szükségtározó megnyitásával kapcsolatban elmondta, körülbelül 20 centiméterrel tudják csökkenteni ezáltal a Lajta vízmagasságát. A kormányfő tájékoztatása szerint 

az egyik legkritikusabb helyszín jelenleg Pilismarót, ma és holnap dolgozni kell a helyszínen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában