Árvíz 2024

7 órája

A legfrissebb vízügyi jelentésből kiderül: hol és mikor tetőznek a folyók az országban

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye megjelenésekor tetőzésközeli szinten van a Duna Nagybajcsnál. Vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés. A lakosságot továbbra is kérik, hogy a munkálatokat ne hátráltassa fotózással, nézelődéssel a töltéseken és azok környékén!

Vaol.hu

Az áradó Duna Budapesten a Margit hídnál

Forrás: Lakatos Péter / Forrás: MTI

A ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, egyre halad lefelé a vízfolyásokon.  

A legfrissebb adatok alapján a Duna a hazai szakaszon szinte mindenütt a III. fok szintjét meghaladóan tetőzik majd, Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a III. fok feletti vízállással.  

A félreértések elkerülése végett viszont fontos hangsúlyozni, hogy az árhullám vonulásával napról napra máshol, egyre lejjebb lévő folyószakaszokon tetőzik a Duna, egészen addig, amíg az árvíz el nem hagyja az országot! Ennek megfelelően, és a legutolsó előrejelzés szerint ma napközben Nagybajcsnál, várhatóan holnap (pénteken) reggel Komáromnál, este pedig Esztergomban lesz tetőzés. 

A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrött a III. fokozatnál magasabb tetőzésre lehet számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket (LNV) megközelítő vízállással. 

Az árhullámmal veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok végzik a védekezést - ahol szükséges, a társszervek bevonásával. Az önkormányzati védekezéseknél pedig a vízügy szakmai irányításával, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség, a büntetésvégrehajtás, illetve számtalan civil önkéntes közreműködésével zajlik a munka. A Szigetközben még mindig 24 órás figyelőszolgálatot látunk el, és erre készülünk a Dunakanyarban is.  

Az országban 41 település, valamint a főváros 7 szakaszon - köztük a kihívást jelentő Margitszigeten - önállóan védekezik, de a vízügyes szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak. A déli országrészben, így például Bátán, illetve Dunaszekcsőn a védművek kiépítésével, illetve erősítésével várják az árhullám érkezését.  

Továbbra is érvényes a kérésünk a lakossághoz: a gátak állapotának védelmében kérjük, ne menjenek a töltésekre fotózni-nézelődni, kerüljék a „katasztrófaturista” viselkedést, ezzel is segítsék a védekezésben résztvevők munkáját!

Minden az árvízzel kapcsolatban ITT!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában