Tiltakozik az SZKKA

6 órája

Botrányos területfelajánlás: szeméthegy a szombathelyi kézilabdacsarnok alapja?

"Illegális hulladékkal és építési törmelékkel felhalmozott telekre építsünk csarnokot a gyerekeknek?" - kérdezi az SZKKA csütörtöki közleményében Nemény András polgármestertől és a szombathelyi önkormányzattól. Szerdán László Győző, Szombathely alpolgármestere adott ki kommünikét, amiben felsorolta, mi az, amit nem kíván kifizetni a beruházás kapcsán a város. A területen lévő szeméthegyről nem ejtett szót...

Tömböly Ágnes

Fotó: VN/Olvasó

Csütörtökön kaptuk az olvasói fotókat, amiken jól látszik: betontömbök, építési törmelék, tégladarabok borítják a területet, amit a szombathelyi önkormányzat felajánlott az SZKKA számára. László Győző, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere szerdán közleményben tájékoztatott: "Városunk önkormányzata továbbra is elkötelezett az SZKKA csarnokprojektjének megvalósításában, ezért továbbra is ingyenesen rendelkezésre tartja azt a közel 80 millió forint értékű ingatlant, ahol a klub saját otthona - mindannyiunk közös örömére - végre felépülhet". A Momentum politikusa arra nem tért ki, hogy a felajánlott városi ingatlan jelentős részét bontásból származó törmelék, betontömb és téglahalmaz borítja. Szeméthegyről nem írt. 

szeméthegy
Szeméthegy: betontömbök, tégladarabok és más építési hulladék az SZKKA-nak felajánlott városi területen 
Fotó: VN/Olvasó

Helyette "előzetes területrendezési földmunkákról" írt.   A terület megtisztítása információink szerint több tízmillió forintjába kerülhet annak, aki azt elvégezteti. 

Szeméthegy:  az SZKKA szerint több, mint 1000 köbméter hulladék van ott

szeméthegy
Szeméthegy a felajánlott városi területen: az illegális hulladékot és építési törmeléket már a moha is benőtte 
Fotó: VN/Olvasó

"Illegális hulladékkal és építési törmelékkel felhalmozott telekre építsünk csarnokot a gyerekeknek?" - ezt már az SZKKA kérdezte csütörtöki közleményében. Pődör Zoltán ügyvezető elnök, Horváth Zsolt, a szülői munkaközösség vezetője és Szabó Zoltán, a szurkolók vezetője szerint a városvezetés "elferdített információkkal" fordult a sajtóhoz. 

(...) a város által felajánlott, a Szova Zrt. tulajdonában lévő területen jelenleg több, mint 1000 köbméter illegális hulladék és építési törmelék található, így nem alkalmas arra, hogy azon kézilabdacsarnokot építsünk. A telken akár veszélyes hulladék is lehet és felelősségteljesen nem tudunk olyan területre csarnokot építeni, amely a jövőben veszélyeztetné a gyerekek egészségét

- írták, hozzátéve: nem az SZKKA felelőssége, hogy az illegális hulladékot elszállítsák a területről, nem hajlandóak ilyen költségeket a gyerekek kárára kifizetni. 

Információink szerint a terület használatára vonatkozó szerződést egyelőre még nem írták alá a felek, így annak tulajdonosa és használója továbbra is a Szova NZrt. 

Megkerestük az önkormányzati tulajdonban álló cég vezérigazgatóját, Kovács Cecíliát, hogy megtudjuk

  •  mi akadálya van annak, hogy a hulladékot elszállíttassák és szemét nélkül, rendezetten adják át a területet az SZKKA-nak? 
  • Rákérdeztünk arra is, miért nem rendezték a területet azután, hogy a szombathelyi közgyűlés a 105/2023 (III.30.)  kgy. számú határozatban úgy döntött, az ingatlant felajánlja az SZKKA-nak, hogy az utánpótláskorú gyerekek számára kézilabdacsarnokot építhessenek. 
  • Miért most kell ezzel szembesülnie a közvéleménynek? 

A polgármester tudott-e az illegális szemétlerakóról? 

Felmerül a kérdés, hogy dr. Nemény András polgármester tudott-e az illegális szemétlerakóról és valóban olyan telket akar használatba adni, ami veszélyezteti a kézilabdázó gyerekek egészségét? Az elmúlt hónapokban a klubot ért folyamatos támadások után dr. Nemény András polgármester akarja-e, hogy Szombathelyen legyen női kézilabda, vagy szándékosan próbálja ellehetetleníteni az SZKKA-t?

 - tették fel a kérdést közleményükben az SZKKA-vezetők.

illegális hulladék
Moha borítja az építési hulladékot a városi területen: ez ajánlotta fel a baloldali vezetésű önkormányzat az SZKKA-nak  
Fotó: VN/Olvasó

Hogyan kerülhetett oda a szemét? 

Megkerestük a kérdésekkel nemcsak Nemény András polgármestert, hanem Kovács Előd kabinetfőnököt is, mint a Szova NZrt. korábbi vezérigazgatóját is, ha választ kapunk, közöljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában