Anyagi bizonytalanság

2024.09.13. 19:25

Mi lesz a sorsa a szombathelyi Apáczai Waldorf-iskolának?

Már egy ideje nehéz anyagi helyzetbe került a szombathelyi Apáczai Waldorf-iskola, kérdésessé vált, hogy egyáltalán tud-e tovább működni. Megkerestük az iskola fenntartóját, az Apáczai Iskoláért Egyesület képviselőjét, Seres Istvánt, aki nagy összefogásról és pozitív fejleményekről számolt be.

Vaol.hu

Veszélybe került az apáczais diákok tanítása?

Fotó: © Cseh Gábor

Bizonytalanná vált a szombathelyi Apáczai Waldorf Iskola fennmaradása anyagi nehézségek miatt. A Soft Left Behind zenekar jótékonysági koncertet hirdetett meg az iskola megmentéséért, ennek kapcsán megkerestük az iskola vezetőségét, tényleg a bezárás szélén áll-e az iskola és ha igen, mi lesz az Apáczaiba járó gyermekek sorsa. Ami biztos: hatalmas összefogás körvonalazódik az iskola megmentése körül.

A szombathelyi Apáczai Waldorf Iskola épülete
A szombathelyi Apáczai Waldorf Iskola épülete
Fotó: © Cseh Gábor

Összefogás az Apáczai Waldorf-iskoláért

– Az iskolánk nagyon sokáig kiegyensúlyozottan működött. A két éve elszálló rezsiköltségek után kezdtek feszítővé válni a dolgok, 2023 januárjáról megemelkedett az iskola bérleti díja is, ezt még nagyjából tudtuk kezelni. Viszont az idén januártól kötelező tanár-béremelés elég nagy sokkot okozott az iskola költségvetésében, amit sehogy nem tudott már kigazdálkodni. 

Gyakorlatilag oda jutottunk, hogy nem tudtuk kifizetni a 11-es Huszár úton található épületünk bérleti díját – tudtuk meg Seres Istvántól. Hozzátette, magát az épületet az Apáczai Csere János Alapítványtól bérlik.

Az iskola fenntartását egyébként két fő forrásból fedezik: az egyik az állami normatíva, a másik a szülők anyagi támogatása. Ezek mellett pályázati és céges támogatási forrásokhoz is hozzájutnak, illetve a szülők önkéntes munkája is nagy segítség az iskolának, ezzel jelentős költségeket spórolnak.

Seres István úgy fogalmazott, több szálon is keresik a megoldást a mai napig, és jelenleg úgy érzik, pozitív változások történnek, mindenki igyekszik beletenni a maga segítségét.

Semmiképp sem kaptunk olyan fenyegetést, hogy az utcára raknak minket, ahogy az a médiában megjelent. Az Apáczai Csere János Alapítvány is együttműködő abban, hogy megoldást találjunk, ha most szűkösen is, hónapról hónapra tovább lépjünk, amíg nem alakul ki egy végleges verzió

- fogalmazott az egyesület képviselője. Bizonyítja ezt az is, hogy ebben a hónapban nem tudták kifizetni a számlák teljes összegét, de az épületet bérbeadó Apáczai Alapítvány kipótolta az iskola költségeit, hogy tudják folytatni a tanítást és ne kapcsolják ki a gázt az épületben.

- Eddig kicsit ellenszelet éreztünk, nagyon rossz információk jelentek meg és ez nyilván megrémítette a családokat, páran ki is íratták a gyereküket, akik nem bírták az iskola helyzetével járó bizonytalanságot – közölte Seres István. Hozzátette azt is, hogy mindenki minden erejével az iskola megmentésén dolgozik, igyekeznek több szálon is megoldást találni és vannak olyanok, akik már most segítő kezet nyújtottak nekik.

Új épület, a másik Waldorf-iskola segítsége, adománygyűjtés

Mint elmondta, megkeresték az önkormányzatot, jártak Nemény András polgármesternél is, velük elindítottak egy olyan szálat, hogy hol lehetne más helyszínen az iskola Szombathelyen belül. Már meg is néztek néhány épületet – tudtuk meg –, van olyan, ami alternatívaként szóba jöhet, de hogy melyik az, azt egyelőre nem árulta el.

A Perintparti Szó-fogadó Waldorf Iskola is felajánlotta segítségét az iskolának, elkezdődtek az egyeztetések, hogy hogyan tudnának együttműködni ebben a nehéz helyzetben. 

Ez egy nagy biztonságot ad, hiszen ha akármi történik a hellyel vagy az iskolával, akkor a másik szombathelyi Waldorf-iskolára számíthatunk, jelenleg erről folyik a párbeszéd, hogyan tudnánk ebben az esetben a tanulókat elhelyezni, hogy ne széledjenek szét a hozzánk járó családok 

- mondta el Seres István. 

Úgy tűnik, hogy nagyon nehéz a helyzet, de nem kilátástalan és az iskola vezetősége mindent megmozgat, hogy az Apáczai Waldorf Iskola továbbra is működhessen. Azt is megtudtuk, hogy adománygyűjtést indítottak az oldalukon, már 1 millió 800 forint beérkezett hozzájuk az iskola megmentésére. Itt lehet adományozni nekik, a fentebb említett jótékonysági koncert részletei pedig itt találhatóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában