Körkép

2 órája

Mi lesz veled albérletpiac? - Felemás képet fest a közvetítő iroda elemzése

Vas vármegye legerősebb albérletpiacával rendelkező Szombathelyen a kínálat 140 százalékkal nőtt, a kereslet pedig 10 százalékkal csökkent – mutat rá az ingatlan.com elemzése, amely szerint azért nincs minden veszve. Mit hozhat a jövő?

Vaol.hu

Illusztráció!

Fotó: Unger Tamás

Jelentősen, mintegy 85 százalékkal drágultak az albérletek árai 2015-tól mostanáig a nyugat-dunántúli régióban. Tavalyhoz képest azonban mindössze ötezer forinttal kérnek többet a tulajdonosok havonta a bérlőktől Szombathelyen. Szeptember elején a vármegyeszékhelyen kiadásra kínált lakások bérleti díja átlagosan 140 ezer forintot tett ki, ami 4 százalékos emelkedést jelent éves szinten- derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Országosan 111,6 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek a kínálati piaci adatok szerint. Ezzel szemben a nyugat-dunántúli vármegyékben - Győr-Moson-Sopronban, Vasban és Zalában - összesítve 85,1 százalékos bérletidíj-emelkedés következett be, tehát ez jóval elmarad az országos drágulástól.

Kimagasló bővülés 

A portál rámutat: a vármegyén belüli települések közül a legerősebb albérletpiaccal rendelkező Szombathelyen a kínálat az országos átlagot bőven meghaladva 140 százalékkal bővült éves összevetésben, a kereslet ugyanakkor 10 százalékkal mérséklődött. 

Szeptember elején közel 16 ezer lakóingatlan-hirdetés szerepelt az országos kínálatban, ami az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékos bővülésnek felel meg - magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Augusztusban a kiadó lakások iránti kereslet 30 százalékkal meghaladta a júniusi szintet, ami a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése utáni élénküléssel magyarázható.

Mi lesz veled albérletpiac? 

vas_0920

Hozzátette: a lakóingatlan-tulajdonosok az albérletszezonban töltik fel a kiadó lakások hirdetéseit az ingatlanhirdetési portálokra, mert ilyenkor találnak viszonylag gyorsan bérlőt. A piaci élénkülésnek támaszt ad az is, hogy sok bérleti szerződésnek ebben az időszakban van az évfordulója, amikor a

 bérlők körbenéznek, hogy van-e szebb, jobb vagy olcsóbb kiadó lakás a kínálatban.

 Azok a lakások, amelyekből a volt bérlők távoznak, újra megjelennek a kínálatban. Az országos adatokból látható az is, hogy a mostani kereslet így is 20 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Sok diák ugyanis inkább kivárt augusztusban, mert így egyhavi bérleti díjat spórolt.

A szakember arra számít, a pótfelvételik eredményhirdetése után, és a döntést halogató diákok piacra lépése még erősödést hozhat a kiadó lakások iránti keresletben.

Korábban utánajártunk annak is: vajon ingatlant bérelni, vagy sajátot vásárolni kifizetődőbb Vas vármegyében?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában