Összefogás

2024.09.02. 11:30

Mirtill minden nap arról álmodik, egyszer meggyógyul - Súlyos betegségek gyötrik a csepregi lányt

Ismét összefog Csepreg városa: a szeptember 7-én családi napon, a Balikó családnak várják a felajánlásokat. A 22 éves Mirtill súlyos beteg, de lány derűsen veszi az akadályokat, a megpróbáltatásokat.

Horváth László

Bailkó Gábor, Mirtill és az anyuka Melinda: sűrű napokon vannak túl

Tavaly szeptemberben minden megváltozott a Balikó család életében. Mirtillnél daganatot diagnosztizáltak. Megműtötték, abból a betegségből meggyógyult. Aztán kiderült, máj és hasi áttétek keletkeztek. Januártól 13 kemoterápia következett, a kezelés azonban olyannyira megviselte a lány szervezetét, hogy hetente háromszor járnak Szombathelyre vesedialízisre. A nyáron több hetet volt kórházban. De az sem akadályozhatta meg abban, hogy a Savaria Karneválon a Gladiátorok mellett több mint három kilométeren át vonult fel. 

Jó, mi? Ennyit mentem, mert erős vagyok és bírtam – súgja oda, miközben a szülők beszélnek az elmúlt időszakról.

Mirtill sok megpróbáltatáson esett át, azokat mindig példamutató erővel viselte. A középiskolát most szünetelteti, de várja már nagyon, hogy mihamarabb iskolába járjon, és megszerezze az adatrögíztő képesítést.

- Köszönöm, most jól vagyok – mesélte szerényen Mirtill. – Voltak komoly hullámvölgyek, de azokból mindig kijöttünk. Most gitározni tanulok. Szerencsére a látásom sokat javult az elmúlt időszakban. Minden nap van valami tennivaló.

Az édesanya, Melinda azt mondta, most jött el az a pillanat, amikor segítséget kérnek. Eddig bírták anyagiakkal, erővel.

- A középső fiunk, Milán szeptembertől Kőszegre, egy speciális iskolába jár majd, az utazását is meg kell oldanunk. A legkisebb, Máté pedig sokat focizik a helyi csapatban – tette hozzá az anyuka.

A csepregiek - értesülve a Balikó csald helyzetéről -, ismét összefogtak. A szeptember 7-én, a Malomkertben tartandó családi nap a jótékonyság jegyében telik.

- Tavaly fogalmazódott meg bennem a gondolat, ha már családi nappal kedveskedünk a gyerekeknek, a város lakosságának, akkor ezt tovább bővíthetnénk – ezt már Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere mondta. – Nem szabad elmennünk amellett, hogy vannak segítségre szoruló családok. Az őszi, de már a jótékonysági jelzővel kibővült napot minden évben szeretnénk majd megtartani. A csepregiek összefogása ismét példás, több magánszemély, vállalkozó jelezte, miben tudnak segíteni. Voltak, akik a főzéshez szükséges alapanyagokat ajánlottak fel, másoktól pénzadomány érkezett. Lesznek, akik a kétkezi munkájukkal járulnak hozzá, hiszen az ételeket meg kell főzni, és kiszolgálókra is szükség van.

Szombaton a vármegyeházának köszönhetően közlekedésbiztonsággal is megismerkedhetnek a gyerekek.

A városvezetés a rendezvényen az újszülöttek tiszteletére fát ültet. Mindazon szülőknek, akik babakötvényt kötnek 30 ezer forint támogatást adnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában