Öröm

2 órája

Nagy ünnep a kis faluban: százéves a velemi óvoda

Emléktáblát avattak és műsort adtak a gyerekek a 100. születésnapját ünneplő velemi óvoda ünnepségén.

Vaol.hu

Az óvodát alapító domonkos nővérek tiszteletére Szaniszló Ince atya, domonkos szerzetes tartott szabadtéri szentmisét az óvoda 100. születésnapjára rendezett ünnepégen, majd Kern István képviselő idézte fel az elmúlt évszázad történetét beszédében. Emlékeztetett: egy megözvegyült velemi édesanya hagyta a nővérekre a házát birtokaival együtt. Az épület 1921 augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján Szent József  Házként nyílt meg, az istállót gyerekek számára foglalkoztató helyiséggé alakították. Akkor még csak időszakosan, 1924-től rendszeresen fogadták itt a kicsiket. Egyúttal színes társadalmi élet alakult ki a faluban, a gyerekek gyakorta előadtak az itt üdülő vendégeknek, akik cserébe adományaikból segítették az óvoda fennmaradását. 

A jelenleg a Kőszegi Óvoda tagintézményeként működő épület 1974-ben nagy felújításon esett át, renoválása ismét időszerűvé vált.  A jubileumi ünnepségen ott volt Ágh Péter országgyűlési képviselő is, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik egy évszázadon keresztül tettek azért, hogy az intézmény fennmaradjon. – Sok gyermeknek volt ez második otthona, itt is nőhetett bennük ennek a településnek és vidéknek a szeretete – fogalmazott. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában