Ezeket jó, ha tudod

3 órája

Nagyon is aktuális a kérdés: kirúghatnak-e, ha árvíz idején önkénteskedni megyek?

Vannak úgynevezett általános magatartási követelmények, amit mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kötelessége betartani - írja a mandiner.

Vaol.hu

Forrás: Földházi Árpád/Mandiner

Lassan már lecsurgóban van az évtized eddigi legnagyobb dunai árvize: a Boris nevű ciklon után keletkezett hatalmas víztömeg óriási pusztítást okozott Európa több folyóján, így a Dunán is. Szerencsére hazánkban nem készültek olyan apokaliptikus felvételek, mint Ausztriában, ettől függetlenül komoly anyagi károk keletkeztek, miután Kisoroszit és több más település árterét elöntötte a folyó - írja a mandiner.  

A katasztrófavédelem, a vízügy és a politikusok mellett szerencsére nagy számban jelentek meg civilek is, akik erőn felül teljesítve, a szabad- vagy munkaidejüket áldozva védték a hazai vagyont és lapátolták a homokot, töltötték a zsákokat vagy csak egyszerűen kimentek valamilyen úton-módon segíteni.  

Sajnos laphoz eljutottak olyan információk, történetek, amelyek alapján voltak olyan vállalatok, amelyek nem engedték a munkavállalóknak, hogy kimenjenek segíteni az árvízi védekezésben. Előfordult olyan is, hogy valakit kirúgással fenyegettek meg, mikor közölte, segítene homokzsákokat pakolni.  

A LIGA Szakszervezetek tapasztalatai alapján mind a 2013-as nagy árvíz, mind a mostani árvíz során a vállalatok hozzáállása a témában inkább támogató volt, ők nem kaptak korábban és most sem olyan jelzést, hogy akadályozták volna dolgozókat abban, hogy homokzsákot pakoljanak, sőt, úgy látják, az általános gyakorlat, hogy inkább még támogatják is a munkavállalókat ebben. 

Mit mond a jog? 

A válaszért kattintson IDE>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában