Árhullám

2 órája

Nem adtak esélyt annak, hogy a víz legyen az úr - 75 vasi tűzoltó harcolt az árral a gátakon

Mosonmagyaróváron, Ásványrárón, Zselykepusztán, Hegyeshalomban, Dunaszentpálon és Vámosszabadiban, Győr kisbácsai és bácsai városrészein 75 Vas vármegyei tűzoltó hat napon keresztül segítette a védekezési munkálatokat, ketten pedig irányítói és koordinációs feladatokat láttak el a Lajta, a Mosoni-Duna és a Duna áradásánál.

Vaol.hu

Forrás: Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok/Vas VMKI, Szuhogyi Szabolcs tű. főtörzszászlós/Sárvár HTP

A Vas vármegyei 75 fős, hivatásos tűzoltókból álló delegáció, szeptember 17-én, Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének eligazítását követően indult el a kiemelt árvízi helyszínekre, ahol Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója fogadta őket és megadta részükre az útbaigazítást az elkövetkezendő napok feladatellátását illetően. A tűzoltók a feladatokat az árvízi helyszíneken a vízügyi szakemberek irányítása mellett végezték. A feladatokat maradéktalanul, megfeszített munkatempóban hajtották végre, segítve ezzel a szomszédos vármegye eredményes védekezését - írták meg a Katasztrófavédelem oldalán.

Az árhullám érkezése előtt homokzsákos védmű építés, magasítás, megtámasztás volt a kiemelt feladat, míg az árhullám megérkezésével a tetőzés és az apadás időszakában, a különböző árvízi jelenségek – csurgás, suvadás, szivárgás, buzgár kialakulás – figyelése, megszüntetése volt a prioritás, természetesen vízügyi szakirányítással. 

A tetőzést követően, az apadás időszakában figyelőszolgálati feladatokat láttak el. Munkájuk szeptember 22-én, vasárnap este ért véget, amikor mindannyian visszatérhettek szolgálati helyükre, ezzel a rendkívüli készenléti szolgálat is befejeződött. 

Az árvízi védekezés jelenleg több mint 706 kilométeren zajlik, 180 kilométer meghaladóan harmadfokú, több mint 36 kilométeren pedig továbbra is rendkívüli a készültség. Az 52 településen folytatott munkálatokban tegnap 4653 hivatásos, valamint 17 önkéntes tűzoltó egyesület és 11 önkéntes mentőszervezet vett részt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában