Áradás

3 órája

Nem hiszed el, miket sodort partra a megáradt Duna

A hömpölygő víztömeg és a jó idő sokakat vonzott ki hétvégén a Duna partra, ahol többen is döbbenetes felvételeket készítettek arról, mi mindent vetett partra a háborgó folyó.

Vaol.hu

Forrás: Ripost

A Boris ciklon miatti intenzív esőzések Európa-szerte brutális áradásokat okoztak, mely Magyarország több folyóját is érinti. A Dunán érkező rettentő víztömeg hatalmas munkát adott a szakembereknek, az egyenruhásoknak és az önkénteseknek, akik megfeszített erővel végzik a munkájukat. A példátlan összefogásnak hála Magyarország súlyos károk nélkül megúszhatja az évtized árvizét, ám még néhány napig nem lélegezhet fel az ország, hiszen a dühöngő árhullám épp déli országrészen tombol tovább - írt róla a Ripost.

árvíz
Az árvíz szombaton Budapestnél tetőzött Fotó: szl

Bár az árvíz idehaza nem adott komoly riadalomra okot, akadtak olyan események, melyek megzavarták a nyugalmat és hatalmas pánikot keltettek. Többen is rendkívüli élőlényektől rémültek majdnem halálra, melyeket a megáradt Duna sodort a partra.

A Duna hozadéka

 – írja egy ijedt nő egy szentendrei Facebook-csoportban, ahol egy hatalmas hüllőről osztott meg egy fotót. A hatalmas állat cseppet sem zavartatva magát napozik, nem kis riadalmat okozva. Természetesen a kommentelők megnyugtatták a hölgyet, ez egy kockás sikló, aki szegény csak menekül a tajtékzó habok közül.

árvíz
Hatalmas sikló menekült a sodró hullámok közül Fotó: Facebook

 

Én frászt kapnék! Még akkor is, ha egy idő után rájönnék, hogy ártalmatlan!

"Szentendrén a Duna-parti fákon szokott lenni. Szegény ő is keresi a helyét. Reméljük, nem bántják!"

"Csalóka a kép, de ez akkor is több mint egy méter hosszú és 4-5 centiméter vastag. Szép példány. Hasonló méretűt fogtam a múltkor itt Szentendrén."

Ne legyetek már ennyire pestiek. Ezeket az állatokat szinte soha nem láthatnátok, ha nem hajtja ki őket a víz. Egyszerűen csak nem kell őket zavarni, és egy hét múlva, ha túlélik, visszahúzódnak a helyükre.

"Jajj-jajj! Már így is irtózatos számomra. Tudom, hogy nem bánt, de én akkor is félek tőle."

"Szegények, csak menekülnek, vigyázzunk rájuk!"

árvíz
A Dunában nem csak hatalmas siklók, de sok-sok mocsári teknős is él Fotó: Fehér Gábor

Persze nem csak sikló borzolta a kedélyeket. Volt, aki hatalmas teknőst kapott lencsevégre, de nem tudta, kell-e neki segítenie, így magára hagyta. És jól is tette. A szakemberek szerint a Duna vizében számtalan mocsári teknős él, akik szintén a sodró hullámok elől keresnek menedéket. A vízi állatok tehát nem szorulnak segítségre, az árhullám levonulása után újra békében élhetik tovább megszokott életüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában