Találkozó

7 órája

Nyugat-nílusi láz és kéknyelv-betegség – járványügyi aktualitások a Tolnay-emléknapon

Harminckettedik alkalommal találkoztak az állatorvosi hivatás vasi képviselői, hogy Lukácsháza szülöttére, dr. Tolnay Sándorra (1747–1818) az egyetemi szintű magyar állatorvosképzés megalapítójára emlékezzenek. Járványügyi aktualitások is szóba kerültek az emléknapon.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Az Állatorvostudományi Egyetem, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya és Lukácsháza önkormányzata rendezvényén dr. Sándorné dr. Nikl Beatrix megbízott osztályvezető köszöntötte a jelenlévőket és idézte fel az első állatorvos-professzor életének főbb állomásait a lukácsházi közösségi házban. 

– Tolnay Sándor nekünk azt jelenti, hogy létezünk, és az állatorvoslás egy lenézett szakmából ma nagy tekintélyű hivatássá lett – jelentette ki Prof. Dr. Sótonyi Péter. Az Állatorvostudományi Egyetem rektora emlékeztetett: Tolnay legfőbb vágya volt, hogy Magyarországon elinduljon az állatorvosképzés. Rengeteget tett a cél érdekében és sok gátat kellett legyőznie, hogy megmaradjon az oktatás és továbbfejlődjön. Elszántságát és erejét példának nevezte.

 

Köszöntőjében dr. Orbán István, a Vas Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója tételmondatként azt fogalmazta meg: ma már az állatorvosi kar nemcsak az állategészségért felel, hanem a humán egészségvédelemben is jelentős a szerepe. Ezt erősíti, hogy ma a globális egészségvédelem elképzelhetetlen az állatorvosi hivatásrend nélkül. A szakmai kihívások között sorolta a járványügyet, az antibiotikum-rezisztenciát, a fenntartható állattartást, az állatjólétet, a precíziós állattartás, a mesterséges intelligencia térnyerését. Külön kiemelte a hatósági állatorvosok felelősségét.

Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos minderre a járványügyi aktualitásokkal erősített rá. Megkerülhetetlen téma az afrikai sertéspestis – 2018-as megjelenése óta több mint 13 ezer esetet regisztráltak vaddisznókban. Az elmúlt évek sikeres járványügyi intézkedéseit bizonyítja azonban, hogy a korlátozás alatt lévő területeket csökkentették. Hatalmas kihívás a madárinfluenza is: voltak kitörések, de június óta Magyarország mentes a betegségtől. Az őszi-téli időszak e tekintetben is tartogathat kihívásokat, mondta. Keletről is fenyegetnek betegségek: július óta terjed a kiskérődzők pestise járvány – Görögországban és Romániában ütötte fel a fejét. Valamint veszélyt jelent a kéknyelv fertőző vírusos állatbetegség is. Pásztor Szabolcs szólt a vakcinázás kérdéséről is. 

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke a vadon élő és háziállatokat is érintő veszettség témáját érintette először: 2021 áprilisában az EU elfogadta Magyarország veszettség-mentességének státuszát. 2022 őszén három veszett rókát találtak Szabolcsban; 2023-ban 16 igazolt esetet regisztráltak – 10 rókát, 3 kutyát, egy kóbor macskát és két szarvasmarhát. Az idén eddig 16 esetnél tartanak – nem lehetünk tehát nyugodtak. A foganatosított intézkedésektől, lakossági tájékoztatóktól is a veszettség visszaszorulását várják, mondta. A nyugat-nílusi lázról is beszélt: az idén eddig 33 esetben igazolták Magyarországon. Ausztria Magyarországhoz közeli területein – Burgenlandban és Alsó-Ausztriában is – jelentős nyugat-nílusi láz járvánnyal kell megküzdeniük kollégáiknak. A lovakat megbetegítő fertőző kevésvérűség, majd az antibiotikum-felhasználás is témát adott. 

Dr. Szinesi András, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezet elnöke a Tolnay-emlékülésről elmondta, a kari egységet, szolidaritást és összefogást is kifejezi. Állandóan változó világunkban változik a gyógyítás iránt igény: az állatorvos lassan egy jó pszichológussal is felér, jegyezte meg. Pozitívumként értékelte, hogy az állatorvosi egyetem az idén rekordszámú hallgatót vett fel. Dr. Szieberth Gergely, a Magyar Állatorvosok Világszervezetének elnöke kiemelte: állatorvosként a szakma mellett a társadalmi szerepvállalásra is nagy szükség van. Virág János, Lukácsháza polgármestere a település nevében köszöntötte a tanácskozás résztvevőit. 

Tolnay Sándor-díjat vehetett át az idén államalapításunk ünnepén Nagy István agrárminisztertől Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője, nyugalmazott megyei főállatorvos. Az eseményen külön gratuláltak neki. 

A gyöngyösfalui, dr. Tolnay Sándor nevét viselő általános iskola tanulóinak műsora után az emlékülés résztvevői megkoszorúzták dr. Tolnay Sándor mellszobrát. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában