Történelmi pillanat

2024.09.03. 07:00

Óvoda nyílt Váton - Székely János megyéspüspök megáldotta az intézményt - fotók

Az új tanév első napján dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a váti Szent Rita Óvodát. Ezzel az intézménnyel ismét bővült a Szombathelyi Egyházmegye nevelési-oktatási hálózata.

Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Történelmi esemény - így értékelte köszöntőjében Pup József váti polgármester az óvoda megnyitását. Emlékeztetett: az egyház szerepvállalása először a településen működő felső tagozatos iskola bezárása kapcsán merült fel. Ágh Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte az egyházmegye megkeresését, egyeztetett erről Székely János megyéspüspökkel, aki később megbeszéléseket folytatott azokkal a települési vezetőkkel, ahonnan diákok tanulnak az iskolában.  

óvoda
Gagyi Levente vasi képviselő, aki köszöntőt mondott, dr. Székely János megyés püspök és Pup József igazgató az óvoda megnyitóján
Fotó: Unger Tamás

Az egyházmegye jelezte szándékát. a következő, tehát 2025-2026-os tanévben átvenné a váti iskola működtetését. Gyerekek nélkül viszont nincs iskola sem. Váton még soha nem volt óvoda, mondta Pup József, aki köszönetet mondott Székely Jánosnak az intézmény megalapításért, a szülőknek, hogy hittek abban, hogy lesz óvoda a faluban és beíratták gyermekeiket az intézménybe.  

Minőségi óvoda nyitotta meg kapuit

Nemrég még arról kellett gondolkodni, hogy bezár az iskola, most pedig már ezt a problémát túlszárnyalva, az új óvoda megnyitásának örülhetünk, mondta köszöntőjében Gagyi Levente vas vármegyei képviselő , aki Ágh Péter országgyűlési képviselő üdvözletét is tolmácsolta a megjelenteknek.  

Ágh Péter lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: köszönettel tartozunk Székely János megyéspüspöknek és a Szombathelyi Egyházmegyének, hogy tevékeny szerepet vállalt abban, hogy új perspektívák nyíljanak az itteni gyerekek előtt. 

Egy minőségi óvoda nyitotta meg kapuit.

Szeretném kifejezni a hálámat polgármester úrnak is, aki sokat tett mindezért. Közös munkánk újabb állomása lesz az a játszótér, amit a héten avatnak.
Taródi-Molnár Bettina az óvoda vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: az intézmény nemcsak egy épület, hanem egy álom megvalósulása is, amelyért sokan sokféleképpen dolgoztak és munkájukkal hozzájárultak. Az intézmény vezetője is köszönetet mondott a szülőknek, akik gyermekeiket az óvodába íratták. Hiszünk abban, hogy az itt eltöltött idő nemcsak tanulással, közvetlen tapasztalat-és élményszerzéssel, hanem szeretetteljes és biztonságos környezettel is gazdagítja majd a gyermekek életét, - Minden dolgozó nevében ígérem, hogy azon leszünk, hogy ez az intézmény ne csak sikeresen működjön, hanem igazi otthonná váljon minden gyermek számára. A célunk az, hogy minden kisgyermek vidáman, boldogan és szeretetteljes környezetben fejlődhessen. Hisszük, hogy összefogással és közös munkával képesek leszünk egy olyan közösséget kialakítani, ahol mindenki otthonra lelhet - zárta köszöntőjét az intézmény vezetője, akinek szavai után Székely János megyéspüspök megáldotta az épületet.  

A szeretet kincse az óvodában

Az avatóünnepséget megelőzően a váti Szent Kozma és Damján-templomban tartott szentmisével vette kezdetét a nap. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök Sámson történetét állította példaként a gyermekek és szüleik elé, kiemelve: az édesanya egy angyaltól kapott üzenetet, hogy Sámson lesz Isten választott népének szabadítója, nagy küldetése lesz, akinek haját nem szabad levágni.  

Így folytatta: - Sok mindenre tanítják a gyerekeket, de hogy mit jelent embernek lenni, miért legyen becsületes, miként lehet egy házasságot egy életen át megőrizni, hogyan nézzen szembe betegséggel, halállal: erről sok gyermek soha nem hall. Csak akkor, amikor késő: sok sebet kapott az élettől, szenvedélyek rabja, akkor döbbennek rá, hogy másként kellett volna élniük. Nagy a szülők felelőssége, hogy ezt a gyermekeknek elmondják. Ebben segít a Szent Rita Óvoda, amely ugyanolyan, mint a többi óvoda, de más abban, hogy megpróbálják elmondani, honnan van a világ, miért születtünk. Ezt követően Szent Rita életét ismertette meg a megjelentekkel, hozzátéve: az óvoda születése is lehetetlennek tűnt, az utolsó pillanatban sikerült megvalósítani. A legfontosabb, amit a gyerekeknek szeretnénk átadni az óvodában az a szeretet kincse, ami Szent Rita életét, az ő házasságát széppé tette, megmentette. Ez a legfontosabb kincs, aminek ott kell lennie egy gyermek szívében, mert ettől lesz az élete boldog. Szeretnénk a szívüket kinyitni az ember-és Istenszeretet felé, zárta szentbeszédét Székely János. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában