Kerülniük kellett

3 órája

27 centet kérnek - Pert indított a burgenlandi határellenőrzés miatt egy ügyvédi iroda

Az NZP Nagy Legal nemzetközi ügyvédi iroda újabb próbálkozásba kezd. A német-magyar ügyvédi iroda ezúttal az Osztrák Köztársaságot perli be az osztrák-magyar határon történt ellenőrzések miatt - írja a magyarok.orf.at.

Vaol.hu

Tavaly elutasítottak egy pert a burgenlandi Somfalva (Schattendorf) önkormányzata ellen – amikor az önkormányzat gyalogos zónát épített a határon és beléptető rendszert állított fel - olvasható a magyarok.orf.at-n.

Pert
Forrás: ORF

Ausztria 2015-ben újra bevezette az ellenőrzést a magyar határon, és időközben többször is meghosszabbította őket. Legutóbb idén májusban, egészen november közepéig. A Nagy ügyvédi iroda most saját ügyvédeinek követeli a kártérítést hivatalos felelősségre vonással Ausztriával szemben, az ellenőrzések miatti határon való várakozásáért. Az ügyvédek a schengeni térség határellenőrzéséről szóló Európai Bírósági ítéletre hivatkoznak, melyben az utazás szabadsága sérült. 

Az ügyet október 2-án tárgyalják az kismartoni tartományi bíróságon. Novemberben az ügyvédek első fokon elbuktak egy polgári perben, amelyet Somfalva önkormányzata ellen indítottak a határon lévő gyalogos zóna és pollerek miatt. Az ügyvédek 27 centre perelték be az önkormányzatot, mert az alkalmazottaknak terelőútra kellett menniük. A felsőbb tartományi bíróság júniusban az ez ellen benyújtott fellebbezést is elutasította.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában