Majdnem minden évre jutott egy árvíz a 26 év alatt

2024.09.01. 07:00

Rába: áldás és kihívás Csákánydoroszló polgármesterének

Vannak, akiknek szinte minden gesztusából „átjön”, hogy tevékeny személyiségek. Így ismerős sokaknak Horváth István, Csákánydoroszló első embere, aki 26 év alatt azt is sokszor - majdnem minden évben - átélte, mikor megbokrosodott a Rába, és képletet írt arra, mekkora lesz az árvíz.

Gombos Kálmán

Hat ciklust, 26 évet töltött hivatalban a vadregényes Rába által is karakterizált Csákánydoroszló polgármestereként Horváth István, vagy „Martina”, ahogy ismerősei becézik. Közvetlen, barátságos stílusban fogad, és azonnal érezhető a falusi ember tisztességes, logikus, józan gondolkodása. Most a sokat dolgozó ember elégedettségével tud visszatekinteni ezekre az esztendőkre. Hogy miért nem folytatja? Már gondolkodott tavaly is a jövőn, amikor nyugdíjba ment, de aztán egy évvel ezelőtt, szeptemberben megkapta a választ a kérdésre. Konkrétan a körházban, „csövek és drótok között” – emlékezik vissza, egy meglehetősen súlyos infarktust követően. Sőt: felesége még a lemondást is felvetette, mint lehetőséget, de aztán a ciklus végigvitelét választotta. Az egészségházat még szerette volna átadni, de nem várt problémák jöttek közbe, így ez a terve sajnos nem valósulhat meg. Azt, hogy befejezi, már a faluújság áprilisi számában közölte, hogy lehessen készülni, jelentkezni a helyére.

Horváth István, a Rába által is meghatározott Csákánydoroszló polgármestere

Csákánydoroszló: hol is van?

A község vármegyénkben a nagyobbak közé tartozik a maga közel 1700 lakosával. Mindennapjait meghatározza földrajzi helyzete és elhelyezkedése is. Körmend és Szentgotthárd közelsége, az áthaladó nyolcas út, illetve most már az M80-as gyorsforgalmú út nagyon fontos tényezők, mint ahogy a GySEV által korszerűsített (és jelentősen felgyorsult) vasúti összeköttetés is. Így „közelebb került” Szombathely éppúgy, mint Ausztria. És persze ott az Őrség, mint közvetlen szomszéd: az oda igyekvők – vagy onnan érkezők – szinte mind áthaladnak a falun.

Természeti adottság a folyó, a Rába: áldás és kihívás is 

Ezekhez jön – mint természeti adottság – a Rába folyó. Gyönyörű, értékes és egyedülálló kincs. Zegzugos kanyarulatok, magas partfalak, zátonyok és szigetek jellemzik ezt a környéket. Ez sok-sok szépséget és igazi „vadregényes” hangulatot kölcsönöz az ide kirándulónak. Az Őrségi Nemzeti Park és a helyi Kormorán Kenu Egyesület közös összefogásában 880 millió forintnyi értékben Látogatóközpont épült a Rába partján. Ez évente rengeteg vadvízi evezőst és kirándulót fogad, és viszi messzire a község nevét, jó hírét. 

Azt mondtuk: kincs a Rába. Ez igaz is, amikor szelíd – ha viszont megbokrosodik, akkor baj van. Akkor árvíz van. És Horváth Istvánnak volt ebben része a 26 év alatt, bőven. Olyan szintű tapasztalatokra és tudásra tett szert, hogy előre meg tudta mondani adott helyen: itt lesz a víz határa, széle. „Aztán tévedtem tíz centit” – mosolyog. Hihetetlen, de az évek során annyira kitapasztalta a vészhelyzetet, hogy a rendelkezésre álló adatok segítségével írt egy hosszú Excel-függvényt, amivel ki tudta számítani, mekkora lesz a baj. Az árvíz. Ez mostanra már nem használható, mert az osztrák részen, illetve Szentgotthárdnál is be tudnak avatkozni, segíteni, amikor nagy baj van.

Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere
Horváth István Csákánydoroszló polgármestere a 26 év alatt sokszor megérte, hogy árad a Rába
Fotó: Szendi Péter/Vas Népe / Forrás: Szendi Péter/Vas Népe

Rengeteg fejlődés 26 év alatt

A településen 2020 és 2022 között összesen több, mint hárommilliárd forint értékű fejlesztés történt. 2021 májusában készült el a tornaterem, kormányzati támogatással, ami igazából egy sportcsarnok! Ez egy hatalmas fejlesztés volt, ami nem mindennapos egy-egy falu esetében… A „hatalmas” nem csak a méretre vonatkozik: évek munkája, tervezgetése áll mögötte, és ahogy mosolyogva meséli: ha rákeres a számítógépén szavakra, akkor az első helyezett „Csákánydoroszló” után ez a második. Tornaterem. Ami ennél persze több, hiszen azon túl, hogy minden iskolás gyerek, valamint az ovisok is használhatják, az esti vagy más, használaton kívüli időkben bérelhető. És – hála a település mozogni vágyó felnőttjeinek – olyankor is szépen benépesül. Ezzel párhuzamosan folyt a bölcsőde építése, valamint az említett Látogatóközpont megvalósítása is.

Más eseményekre is szívesen emlékezik vissza. Az elején még csatornázásra volt szükség, aztán jöttek sorban a teendők, végül aztán már új utca, 18 telekkel, amik másfél év alatt elkeltek, és zöme már be is épült. A Virtuális Erőmű Programban az „Energiahatékony Önkormányzat” kiírást nyerték meg, aminek díjátadó gálája a Parlamentben volt. Energetikai szempontból országos tekintetben is példaértékűnek ítélték az itteni tevékenységet. Minden épületfelújításnál odafigyeltek arra, hogy megújuló energiaforrások is szerepeljenek, működjenek. Ezt a díjat konkrétan az általános iskola százmilliós felújítása kapcsán ítélték oda nekik, ahol az épületet napelemekkel szerelték fel. A projekt sikerét mutatja, hogy azóta a villanyszámla nulla forintos. A siker után nem is volt kérdéses, hogy az utána felépített bölcsőde is megkapta ezt a fejlesztést.

Mindezek mellett már csak apróságként említi meg a sok kisebb értéket, amiket teremtettek a faluban: aszfaltozások, felújítások, kistraktor és eszközei… Még hallgatni is bőséges, hát még megvalósítani! De ahogy kiderül: István mindig sajátjaként tekintett a falura – mintha egy saját vállalkozása lenne. Soha nem élvezett előnyt ismerős vagy rokon a pályázatoknál. A 26 év alatt nem töltött négy napnál többet a falutól távol. Amikor egyszer mégis elmentek családi nyaralásra, másfél napon belül érkezett neki a hír telefonon: jön az árvíz! Összecsomagoltak, és irány haza…

Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere
Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere
Fotó: Szendi Péter/Vas Népe / Forrás: Szendi Péter/Vas Népe

Család

István nős, felesége is nyugdíjas. Nagyobbik fia 40 éves, kamionsofőr, a kisebbik pedig Szombathelyen dolgozik egy gyárban, műszaki ellenőrként. Ő 38 éves, családos, így Istvánék egy hatéves kisunokának is örülhetnek. Vele, és családjával töltheti tehát a pihenés éveit, mellette horgászat és kirándulás szerepel még a céljai között. És szívesen segít is utódjának, a jelenlegi alpolgármesternek, mert a falu dolgait azért – vélhetőleg – nem lesz olyan egyszerű elengedni egyik napról a másikra.

 

Horváth István és Csákánydoroszló:

  • leköszönő polgármester, 26 év után
  • Csákánydoroszlóról
  • Rába: napos és árnyas oldal
  • egy fejlődés képei

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában