Árvízvédelem

2024.09.12. 14:00

Homok van, zsákok vannak – Hogyan készülnek a következő napokra a Rába völgyében? - fotók, videó

Csütörtökre megérkezett a csapadék, amely az előrejelzések szerint jelentős mennyiségben esik majd a következő napokban többek között a Rába vízgyűjtőjére.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállás is jöhet a folyón a jövő hét elejére. A Rába-parti települések polgármestereit kérdeztük, hogyan készülnek a következő napokra. „A ciklontevékenység előrejelezhetőségének bizonytalanságát jól szemlélteti, hogy míg minden modell igen jelentős csapadékmennyiséggel számol, addig a várható csapadék időbeli és főleg a térbeli eloszlása – az idő előrehaladtával – futtatásról futtatásra szinte óráról órára teljesen új és új mintázatot mutat az egész vízgyűjtő területén”, írta szerdai bejegyzésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Hogyan készülnek a következő napokra a Rába völgyében?
Hogyan készülnek a következő napokra a Rába völgyében?
Forrás: Szendi Péter

Hogyan készülnek a következő napokra a Rába völgyében?

Szentgotthárdon egyelőre csend van és nyugalom, még minimális vízemelkedést sem tapasztaltak, mondta el kérdésünkre csütörtökön délelőtt a polgármester. Huszár Gábor a vízügyi igazgatóságtól sem kapott eddig jelzést. – Homok van, zsákok vannak. Nem is annyira a Rába vízszintjének emelkedésétől tartok, hiszen Szentgotthárdon olyan jól működik az új árvízvédelmi rendszer, hogy a harmadfokú készültségi szintnél sincs még probléma. Ha valóban 100 milliméter fölötti csapadék jön rövid időn belül, akkor a belvízi helyzet a dombos területen aggasztó lehet, arra viszont felkészültünk. 

Pillanatnyilag nehéz megmondani, mik a kilátások – ezt már Csákánydoroszló polgármestere mondja. Horváth István folyamatosan figyeli az ausztriai helyzetet is. Szerdán – mint mondja – volt egy kisebb loccsanás, ami megemelte a vízszintet, de azóta az visszaesett. Ami most látszik, abból nem lesz árvíz a Rábán, minden a következő napok függvénye. 

– A vízállás Csákánydoroszlónál az elmúlt csapadékszegény hónapoknak is köszönhetően mínusz 100 centiméter körüli – erre jöhet rá a pénteki, hétvégi csapadék. Persze az sem mindegy, hogy csak eső formájában érkezik-e vagy a magasabb vidékeken havazás lesz. Ha csak eső jön, az meg tudja duzzasztani a Rábát, viszont az eddigi szárazság miatt a talaj sok vizet elnyel majd. Ha hó esne, az pedig segítene, mert az azonnal nem olvad el, tartalékolja a vizet, így nem okoz víztöbbletet a folyóban – mondja. 

Bár Horváth István nyugodt, a biztonság kedvéért azért rendelt ezer homokzsákot. Ha most nem is kell, egy-két éven belül biztosan szükség lesz rá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában