Ítélet

2024.09.12. 16:12

Részegen borult fel BMW-jével Hegyhátsálnál, utasa meghalt a balesetben - hosszú időre börtönbe mehet a sofőr

A Szombathelyi Törvényszék nyilvános ülésesen helybenhagyta a Körmendi Járásbíróság halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletét.

Vaol.hu

Forrás: Pexels

A Körmendi Járásbíróság a letartóztatásban lévő vádlottat, mint visszaesőt, halmazati büntetésül 4 év 2 hónap börtönre, végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra, mellékbüntetésül 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kötelezte továbbá 3.297.162 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott - járművezetéstől eltiltás hatálya alatt- 2022. december 11-én este, éjszakai sötétségben, közepes fokban ittasan vezetett egy BMW 525XD típusú személygépkocsit a helyenként nedves aszfaltborítású úttesten, Halastó irányából Hegyhátsál irányába. A vádlott– egy 3,5 fokos emelkedőt követően – mintegy 130-140 km/h sebességgel a gépkocsival megsodródott, és lehaladt a menetiránya szerinti jobb oldali, 0,6 méter szélességű útpadkára. A személygépkocsi az útpadkáról a jobb oldalon lévő szántóföldre sodródott tovább, ahol felcsapódott a levegőbe, majd a vízszintes és a függőleges tengelye körül is többször megpördülve, legalább ötször a talajnak ütközött, végül a hegyhátsáli URH-állomás kerítése felett átrepülve, a tetőlemezén nyerte el véghelyzetét - írja a Szombathelyi Törvényszék

A vádlott és a gépkocsi jobb első ülésén utazó sértett – akik a biztonsági öveiket nem használták a gépkocsiból – a gépkocsinak a levegőben történő pörgése során – kizuhantak. A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen elhalálozott. A vádlottnak nyolc napon belül gyógyuló sérülései lettek. Amennyiben a sértett a biztonsági övét szabályszerűen használja, legfeljebb nyolc napon túl gyógyuló, súlyos testi sérüléseket szenvedett volna el.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése, kizárólag a végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltás helyett, határozott ideig tartó közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabása érdekében jelentettek be fellebbezést.

A másodfokú bíróság végzésének indokolása szerint a vezetői engedéllyel nem rendelkező, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt álló, a járművet méltányolható indíték nélkül, lakott településeket is érintve, közepes fokban ittasan vezető, további közlekedési szabályok megszegésével az utasa halálát eredményező balesetet okozó vádlottal szemben, aki a járművezetésre kifogásolható életvezetése miatt alkalmatlan, indokoltan került sor végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására, ezért a büntetés enyhítésére, határozott időtartamú közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására nem volt lehetőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában