Pecások, figyelem!

6 órája

15 év munkája válik semmivé a Gersekaráti Sárvíz-tavon? - Közleményt tett közzé a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

Közleményben fordult a pecások felé a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Ha ez így lesz, a jövő évtől az egységes és megfizethető megyei horgászjegyrendszer részeként már nem lesz látogatható a Sárvíz-tó, a horgászoknak külön területi jegyet kell váltaniuk a vízterületre,

Vaol.hu

A Gersekaráti Sárvíz-tó halgazdálkodási joga, - a korábbi rendezetlen bérleti jogviszonyt követően - 2009. január 1-je óta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kezelésében van. A 15 évvel ezelőtti gondozatlan vízparti környezetből, és a törpeharcsával teli horgászvízből napjainkra - az elmúlt évek közös munkájának és a Vas Vármegyei Önkormányzat, valamint a Területfejlesztési Operatív Program támogatásának köszönhetően – a horgásztó és a tó horgászati szakaszának környezete kiváló állapotba került. A betelepített nagytestű pontyoknak és a folyamatos egyéb halasításoknak köszönhetően a vízterület megfizethető és kiszámítható horgászati élményt nyújt a horgászok számára - áll a közleményben, amelyből kiderül az is: a haszonbérleti jogviszony 2025. január 31-én lejár. 

Nagy a bizonytalanság a gersekaráti Sárvíz-tó körül
Nagy a bizonytalanság a gersekaráti Sárvíz-tó körül 

Közel egy éve már folyamatos egyeztetések zajlottak annak meghosszabbításáról, és a tárgyalások a nyár végéig eredményesnek is tűntek. Szeptember 16-án azonban, minden előjel nélkül és minden ígéret ellenére arról döntött a település testülete, hogy elutasítja a szövetség ajánlatát és „saját kezébe” veszi a tó halgazdálkodási hasznosítását. 

Az erről szóló határozatban megjegyzik azt is, a szövetség hónap végéig élhet követelési jogával. 

- Jól mutatja, hogy az elmúlt 15 éves tevékenységünkkel nagy bajok, problémák nem lehettek, ha most azon értékes halállományra és horgászati infrastruktúrára alapozva szeretné folytatni Gersekarát Önkormányzata a horgásztatást. Természetesen az Önkormányzat elutasító levélben írt kártalanítási lehetőségre igényt tartunk, a vízparti beruházásainkra vonatkozóan dolgozunk a pontos kártérítési összeg meghatározásán szakértők bevonásával. Hangsúlyozni szeretnénk, nekünk nem a 40-50 millió forintnyi kártérítés jelenti a megoldást, hanem az, ha vármegyei horgászközösségünknek megőrizhetjük a Sárvíz-tó horgászati lehetőségeit, amiért becsülettel megdolgoztunk és mindenki számára hozzáférhetően biztosítottuk a jóléti funkciókat - szögezi le a közlemény 

 A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tudomása szerint a  gersekaráti önkormányzat saját cégének, a Gersekaráti Sárvíz-tó Nonprofit Kft.-nek kívánja adni a strand üzemeltetés mellé a halgazdálkodási és horgászati üzemeltetést is. 

- Az önkormányzatnak és a tulajdonában lévő vállalkozásnak semmiféle halgazdálkodási tapasztalata nincs, és nem tagja egyetlen halgazdálkodással, horgászattal foglalkozó szakmai szervezetnek sem, így kifejezetten kérdéses a jövőbeni horgászati hasznosítás szakmaisága és a horgászok érdekeinek érvényesülése - írják. 

A szervezet arra kéri a horgászokat, ammenyiben támogatnák egy, az önkormányzattal közös lakossági és -horgászfórum összehívását a tó jövőjét illetően, egy hangulatjellel (like-al), vagy üzenettel fejezzék ki véleményüket a poszt alatt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában