Még csatlakozhat Ön is!

2 órája

Szakkör egy teljes napon át: Szak 24 Kör - fotók

A pecöli Közösségi Színtér ad otthont szeptember 27-én, pénteken délután két órai kezdettel induló eseménynek. A 24 órás Vasi Szakkör Maraton tervezett befejezése szombaton délután két órakor lesz.

Gombos Kálmán

A maratoni Szakkör rendezvény tehát egy egész napon át tart. Ez alatt számos programmal, kiállítással és bemutatóval várják az érdeklődőket, résztvevőket. Ahogy Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója elmondta: az ASzakkör sorozat negyedik évadját kezdik itt meg, ezzel a különleges eseménnyel. Három évvel ezelőtt, a pandémia után indították útjára azzal a reménnyel, hogy ki tudják mozdítani a falvak lakóit és közösségeket építsenek, ápoljanak. Közben fellelik és be is mutatják mindazon értékeket, melyek még a legeldugottabb kis községben is ott vannak. Fontos, hogy tovább vigyék a népi motívumokat, alkotásokat. Létrejött a webes felület, és már 21 szakkörágból lehet választani. Az elmúlt években vármegyénkben 501 szakkör valósult meg 152 településen.

Szakkör egy napon át: Szak 24 Kör
Szakkör egy napon át: Szak 24 Kör - Fotó: Szendi Péter

Szakkör kicsiknek és nagyoknak

A 24 órás alkalom megmozgat minden korosztályt, és összejövetelt jelent a programban részt vevő szakembereknek, polgármestereknek éppúgy, mint az alkotóknak. Akik között még a kisgyerekek is ott vannak éppúgy, mint a nyolcvan-kilencven éves mesterek. Itt most mindenre jut idő: az esetleg eddig elmaradt nagy beszélgetésekre is.

A délután kettő órás megnyitó köszöntőit Éles Krisztina, Mándli János Pecöl polgármestere és Kovács Melinda, a falu közművelődési szakembere tartották, majd „Szakkör Cafe” beszélgetés kezdődött három témában: „Merre tovább ASzakkör?” Kulturális alapú gazdaságfejlesztés; Népművészet új köntösben - Folktrend a divatban és a belsőépítészetben; Szakkör és nyilvánosság – Szakköri közösség, mint helyi érték.

Fél négytől Szakkör ösvénnyel folytatják: foglalkozások lesznek Pecöl közössége által a közösségi színtér, az óvoda, az iskola épületében. Fél hatkor nyitják meg a „Csipeszkiállítást”: az előzőleg meghirdetett Ezeregy szakkör rajzpályázataiból a település óvodájában, ahol a helyi fellépő gyerekek műsort adnak. Fél héttől „Szakkörvidámító”: szakköri települések amatőr művészeti csoportjainak és gasztronómiájának bemutatásával folytatják.

Este kilenckor gyertyafényes kiállításmegnyitó lesz korábbi szakköri alkotásokból, fél tíztől éjfélig pedig „Szakkör korzó”, azaz, szakköri kézműves foglalkozások a közösségi színtérben. Este tíztől „Jógyakorlat vetítés” a templom és a közösségi színtér falán, éjfélkor pedig megkezdődik a „Szakkör mozi”, vagyis az éjszakai filmnézés. Ezalatt csillagvizsgálás, csillagképek, mint szakköri motívumok, majd hajnali ötkor: Jó reggelt Pecöl! Hatkor már népdal karaoke lesz az ébresztő, héttől pedig ismét Szakkör korzó: folytatódnak a szakköri kézműves foglalkozások a közösségi színtérben. Nyolckor újra ébresztő a kevésbé friss falubelieknek, megint népdal karaoke segítségével.

A „Mézes reggeli” kilenckor lesz, majd megint Szakkör mozi – ezúttal szakkör gyerekmatiné, valamint szakköri kincskeresés gyerekeknek. Tizenegytől délig megint Szakkör ösvény: szakköri foglalkozások Pecöl közössége által a könyvtár épületében. A SzakkörTV témája a Sajtómegjelenés és jógyakorlaton film készítés gyakorlata, egytől pedig jöhet a Kávézacc. Ez lesz a SZAK 24 KÖR – 24 órás Vasi Szakkör Maraton összegzése, fél kettőkor pedig zárókoncert a templomban (előtte a gyertyaöntés szakkörök alkalmai során készült gyertyákat gyújtják meg).

  • ASzakkör
  • megnyitó
  • program

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában