Közügyek

2 órája

Szentgotthárd: utolsó testületi ülés a ciklusban

A ciklus utolsó ülését tartotta a képviselőtestület szeptember 18-án. A lejárt határidejű határozatokról, a két ülés között történt fontosabb eseményekről, valamint a Szentgotthárd Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról szóló beszámoló elfogadása után a 2024. évi gazdálkodás I. félévi teljesítése került napirendre.

Gombos Kálmán

Az önkormányzat Szentgotthárd és intézményei napi költségvetési, pénzügyi, gazdálkodási feladatainak ellátása biztosított volt, a gazdálkodást finanszírozási gondok nem gátolták az első félévben, második félévben azonban felléphetnek likviditási nehézségek, így a kiadások minimalizálása a cél. Idén is megtárgyalták és elfogadták a környezetvédelmi beszámolót. A több mint 20 oldalas dokumentum részletesen foglalkozott a köztisztasággal, szennyvízelvezetéssel, hulladékszállítással és a szelektív hulladékgyűjtéssel is, de zajvédelem és a szúnyoggyérítés kérdéskörét is érintette.

 

Szentgotthárd: utolsó testületi ülés a ciklusban
Szentgotthárd: utolsó testületi ülés a ciklusban - Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárd és Kistérsége

Az ülésen elfogadott Szentgotthárd és Kistérsége Egyesített Óvodák és Bölcsőde (SZEOB) beszámoló tartalmazta a feladatellátást jellemző legfontosabb adatokat, változásokat. Az intézmény munkaerő-ellátottságával kapcsolatban sajnos a szakemberhiány a jellemző a továbbiakban is. Az elmúlt egy évben sor került intézményi átszervezésre, hiszen a csörötneki intézményegység kivált, emellett új feladatot jelentett az OviKréta bevezetése, amely egy teljesítményértékelési rendszer is. 

Az önkormányzati ciklus végén a városrészi önkormányzatok, valamint a nemzetiségi, ifjúsági és egyházi ügyek tanácsnoka is beszámolt 2024. évi tevékenységéről. 

A 2019-2024. közötti időszak munkájáról adott részletes tájékoztatást Szentgotthárd Város Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottsága. A Bizottság hatékony eszköze a közbiztonságért, bűnmegelőzésért fáradozó valamennyi szerv és személy támogatásának, feladatellátásuk ellenőrzésének és koordinálásának. Egy olyan fórum, ahol a közrend és közbiztonság területén működő különböző szervezetek egymással tudnak kommunikálni, tapasztalatokat megosztani, esetenként közösen fellépni. 

Módosították a 2024. évi költségvetési rendeletet a már lezajlott pénzügyi folyamatok átvezetéséhez kapcsolódóan, majd döntöttek arról, hogy a Farkasfa városrészen, a Hegyi utca 15. szám alatt található népi kerített házat helyi védelem alá helyezik. 

A képviselők elé került a társadalmi-gazdasági program (2019-2024) végrehajtásáról szóló beszámoló is. Tematizálva, területekre bontva számolt be a dokumentum a program elemeinek megvalósításáról, kiemelve, hogy az elmúlt 5 év rendkívüli eseményei is (világjárvány, energiaválság, megnövekedett infláció) jelentősen befolyásolták a program készítésekor felvázolt elképzeléseket. 

A képviselőtestület úgy határozott, hogy Szentgotthárd Város Önkormányzata a 2024. év végéig 190 millió forint összegű folyószámlahitelt vesz fel a folyószámláját vezető MBH Banktól. Ez egy biztonsági tartalékot, egy pénzügyi keretet jelent majd az önkormányzat számára, arra az esetre, amennyiben a bevételek később érkeznek be, mint a felmerülő kiadások, vagy nem teljesülnek a tervezett bevételek. 

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a Rendelőintézet Szentgotthárd intézmény foglalkozásegészségügyi szakrendelésének fenntarthatósága. Tavaly 15 millió Ft-ot, idén már több mint 20 millió forint önkormányzati forrást kell hozzátenni a szolgáltatás működtetéséhez. Mivel több szolgáltató is elérhető a városban, illetve a jogszabályi környezet várható változása tovább nehezíti majd a finanszírozhatóságot (a legtöbb munkakör esetében nem lesz már kötelező a 

munkaalkalmassági vizsgálat), az önkormányzat úgy döntött, hogy 2025. januárjában megszünteti ezt a költséges szolgáltatást az intézményben.

A Városi Gondozási Központ pályázati projektből történő felújítása kapcsán egyetértettek azzal, hogy a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárást az eredeti tartalomhoz képest ki kell egészíteni a villamoshálózat felújításával és a festéssel is. (A projekt költségvetése nem tette lehetővé, hogy a pályázat részét képezzék ezek a munkálatok is.) Az árajánlatok beérkezését követően a képviselő-testület dönt majd a finanszírozás módjáról.

A képviselők támogatták, hogy a Népi Építészeti Program felhívására az önkormányzat pályázatot nyújtson be a rábafüzesi „Hianz ház” felújítására. Kedvező elbírálás esetén a (bruttó) 13.422.788,- Ft összköltségvetésű projekt megvalósításához 2.684.558,- Ft saját forrást biztosítana a város a jövő évi költségvetés terhére.

A Szentgotthárdi Civil Fórum kérelmét – miszerint a korábban megítélt támogatásból fennmaradt összeget a CISZEBAT rendezvényre használhassák fel – jóváhagyta a testület. 

Elfogadták az önkormányzati vízi közművek gördülő fejlesztési tervét a 2025-2039. közötti időszakra vonatkozóan, döntöttek ingatlanügyekről és -felújításokról is, valamint zárt ülésen kitüntetésekről is határoztak. 

Közmeghallgatás keretében az iskolákkal, elsősorban a Szentgotthárdi Arany János Iskolával és a Szent Gotthárd Gimnáziummal kapcsolatban tett fel kérdéseket Farmasi-Mikos Mónika és Molnár Marianna.

  • költségvetési, pénzügyi, gazdálkodási feladatok
  • Szentgotthárd és Kistérsége Egyesített Óvodák és Bölcsőde
  • városrészi önkormányzatok, valamint a nemzetiségi, ifjúsági és egyházi ügyek
  • Szentgotthárd Város Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottsága
  • folyószámlahitel
  • Rendelőintézet Szentgotthárd

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában