Ilyenre még nagyanyáink sem emlékeznek

2024.09.12. 17:30

Rekord korán megkezdődött a szüret Vas vármegyében - Utánajártunk, milyen lesz az idei bor

Idén tavasszal több héttel korábban indult fejlődésnek a szőlő a megszokotthoz képest, és ezt az előnyét meg is tartotta a szezon végéig. Múlt héten a csepregi szőlőhegyen jártunk, ahol a sokat látott és tapasztalt idősek is úgy emlékeznek: ilyen korán még soha nem kezdődött meg a szüret.

Cseh-Egyed Bernadett

20240904 Képen: Molnár Sándor, Szüret a csepregi szőlőhegyen, Csepreg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Délelőtt 11-kor harminc fok van árnyékban, a szalmakalapok, fejfedők a napsugarak ellen ugyan védenek, de a meleget bírni kell. Kihívás ez a forróság a tőről tőre járó, szüretelő csapatnak és nagy kihívás a szőlősgazdának is. Ahhoz, hogy gyümölcsös jegyek, az élénk savak és a borok frissessége megmaradjon, hűtve /optimálisan 15-18C/ kellene erjednie a fehér és rozé mustnak. Ebben a melegben ez a legnehezebb feladat. Nem egy megszokott szüreti szezon ez.

Korán megértek a szemek, korán kezdődik a szüret
Korán megértek a szemek, korán kezdődött a szüret
Fotó: © Cseh Gábor

Minden év szőlészeti és borászati szempontból különböző, az idei meg nagyon más - mondja Molnár Sándor, aki összességében bizakodó az idei évjáratot illetően. Megtudjuk: legalább kettő, de inkább három héttel korábban indult tavasszal a szőlő fejlődése. Előbb pattantak a rügyek, és előbbre tolódott minden munkafolyamat és a szüret is. A május-júniusi sok csapadék segítette a szőlő növekedését, a párás meleg időjárás a peronoszpórának, lisztharmatnak kedvezett, ennek ellenére nem volt extrém nehezített év a növényvédelem szempontjából. A júliusi-augusztusi forróság előbbre hozta az érést és jót tett a gyümölcs cukorfokának

Sok bosszúságot okoztak a vadak – a szarvasok, őzek rendszeresen visszajárnak csemegézni - mellett megjelenő seregélyek. A madárcsapatok ellen hálózással védekeznek.

A Molnár család a csepregi szőlőhegyen három hektáron többfajta szőlőt termel. A szüret augusztus elején az irsai olivérrel kezdődött, majd a zöldveltelíni, chardonnay, szürkebarát, olaszrizling fajtákkal folytatódik. A héten már a rozénak a zweigelt is sorra került, végül a blauburgert, a kékfrankost és a syraht szedik vörösbornak.

Szóba kerül a klímaváltozás fontossága is. Az északabbra fekvő borvidékek, mint a Soproni borvidék profitálhatnak a melegedő éghajlat hatására. A borosgazda elmondja: a hazai déli borvidékeken, illetve a mediterrán országokban a szőlősgazdái küzdenek a nagy meleggel, a perzselő hőségben a savak elégnek, nagyon magas alkoholtartalmú és savhiányos borok lesznek, míg nálunk északabbra magasabb savtartalom a jellemző és ez a melegedő klímának köszönhetően csökkenhet.

A sokat látott és tapasztalt helybeliek is úgy emlékeznek: ilyen korán még soha nem szüreteltek. 

Minden esély megvan rá, Márton napon friss, gyümölcsös ,kellemes, jó minőségű 2024-es újbort kóstolhatunk.



 



 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában