Áradás

2024.09.13. 17:07

Tűzre víz: ülésezett a védelmi bizottság operatív munkacsoportja - megtudtuk, mire készülnek a szakemberek

Egyeztettük óráinkat, az ügyeleteket megerősítettük, az eszközkapacitást lerendeltük - mondta Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke az operatív munkacsoport pénteki ülés után. Az időjárást illetően a bizonytalanság az egyetlen bizonyosság.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Szerda délután egyeztettek először arról a lehetőségről, hogy a lehulló, illetve az osztrák vízgyűjtő területekről érkező vízmennyiség olyan helyzetet eredményezhet, amelyre fel kell készülnünk.

A pénteki operatív megbeszélésnek az volt a célja, hogy a katasztrófavédelem, a magyar közút, a rendőrség, az E-ON és a védelmi bizottság, valamint a nyugat dunántúli igazgatóság szakembereivel egyeztettük óráinkat. Kicseréltük az egyes társszerveknél lévő információkat, illetve az érintett képviselők beszámoltak az eddig megvalósult előkészületekről. Ez azt jelenti, hogy az ügyeleti rendszert megerősítették, a katasztrófavédelem értesítette azokat a polgármestereket, akik a Rába, vagy a Rába vízgyűjtő területén a kisebb vízfolyások miatt érintettek lehetnek, illetve értesítették az egyes tűzoltó egyesületeket, mentőcsoportokat. Olyan mértékű eszköz kapacitást rendeltünk el, amellyel valószínűleg hatékonyan kezelhető az esetleges árvízi helyzet – fogalmazott Vámos Zoltán.

Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint, és ezt négy különböző forrásból egybehangzóan állítják, sok a bizonytalanság: hol, és pontosan mikor fog leesni az eső.

A legrosszabbra készülnek...  

– Mi arra a csapadékra készülünk, ami lehet, hogy még Ausztriában sem esett le. A legrosszabb verzióra kell felkészülniük a kollégáknak. Mindenki készenlétben van, hogy szükség esetén reagálni tudjunk, pánikra azonban semmi ok – fogalmazott a főispán, aki arra kéri a lakosságot: mindenki a lehető legnagyobb körültekintéssel induljon útnak. A jelentős mennyiségű csapadék mellett 80 kilométer per órás szél várható.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában