Kormánytámogatás

2024.09.09. 12:00

Zambó Péter államtitkár Csöngén: Minden támogatást megadunk az erdőtüzek károsultjainak

Minden támogatást megadunk a gazdálkodóknak az erdőtüzek elleni védekezéshez és a tűz utáni helyreállításhoz - mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára vasárnap Csöngén. Zambó Péter államtitkár a hétvégén Vas vármegyében tájékozódott, ahol négy nap alatt mintegy 1000 hektár - 400 hektárnyi erdőterület - vált a tűz martalékává.

Vaol.hu

Zambó Péter államtitkár Csöngén tájékozódott, mellette balról Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, velük szemben Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy

Fotó: VN/Agrárminisztérium Facebook-oldala

Az államtitķár szerint a mostani eset arra világít rá, hogy minden tekintetben komolyan kell venni az erdőtüzek kialakulásának lehetőségét. A legfontosabb most a Vas vármegyében már csaknem ezer hektárt érintő tűz felszámolása, amelyben az önkéntesek és a Magyar Honvédség mellett a helyi állami erdészeti társaság, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei is mindenben segítik a katasztrófavédelem munkáját - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Zambó Péter államtitkár.

Zambó Péter államtitkár
Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy és Zambó Péter államtitkár Csöngén vasárnap 
Fotó: VN/Agrárminisztérium Facebook-oldala 

Az erdők Magyarország zöldvagyonának legfontosabb elemét jelentik, pozitív szolgáltatásaik az egész társadalom számára elérhetők, ezért megőrzésüket és helyreállításukat a közös agrárpolitika részeként a kormányzat kiemelten támogatja

– fogalmazott az államtitkár.

Zambó Péter államtitkár: 10 milliárd forintos keretösszeget különítettek el

Mint mondta, a klímaváltozás környezeti hatásai negatívan érintik a hazai erdőállományokat, jelentős kárt okoz az aszály, és az azzal összefüggésben egyre nagyobb esetszámban és intenzívebben előforduló erdőtüzek. A tárca az agrártámogatások között a korábbi költségvetési ciklushoz képest háromszor akkora összegre, mintegy 310 milliárd forintra emelte az erdőkre jutó támogatásokat, amelyek jelentős része a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segíti.

Az erdőkárok, mint például az erdőtüzek utáni helyreállításra tízmilliárd forintos keretösszeget különítettek el.

A jövőre vonatkozóan fel kell hívni a figyelmet az erdőtűz megelőzését szolgáló pályázati lehetőségekre is. Ezek részeként tűzpászták és tűzivíz tározók létesítésére, valamint az éghető biomassza mennyiségének csökkentésére nyerhetnek összesen csaknem négymilliárd forintnyi támogatást a gazdák. A lakosságtól és a gazdálkodóktól pedig egyaránt a tűzgyújtási tilalom betartását és komolyan vételét kérjük, hogy megelőzhetőek legyenek a Vas vármegyeihez hasonló katasztrófák – fogalmazott az agrártárca államtitkára.

Zambó Péter elmondta, a katasztrófavédelem és az erdészeti szakemberek között kialakított együttműködésnek köszönhetően az elmúlt tíz évben jelentősen megnőtt az ország védekezőképessége az erdőtüzekkel szemben.

Miközben az elhúzódó hőhullámok és a nagymértékű aszály miatt világszerte egyre nő az erdőtüzek kialakulásának veszélye, az erdészeti és katasztrófavédelmi rendszerek összekapcsolásával, a katasztrófavédelem speciális erdőtűzoltó eszközparkjának folyamatos bővítésével és közös képzésekkel az ország sokat tett a károk mérséklése érdekében. A következő időszakban újabb erdőtűz-megelőzési pályázati lehetőségeket nyitnak meg, amelyek során mintegy ezer hektáron erdőtűz-megelőzési mintaprojektek indulását segítik.

Mint arról lapunk is írt, Csönge és Kenyeri térségében csütörtökön csaptak fel a lángok a mezőgazdasági területen, ahonnan az erdőterületre is átterjedtek. Az érintett terület nagysága eléri az 1000 hektárt, amelyen belül mintegy 400 hektárnyi, döntő többségében magántulajdonú erdő károsodott eddig. Az oltásban vasárnap is csaknem 300-an vettek részt, köztük a helyi állami erdőket kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. harminc munkatársa, akik helyismeretükkel, terepjárókkal és kézi munkával, valamint vízszállító tartályok felajánlásával egyaránt segítették az oltási munkákat. A tűz eloltását követően az erdész szakemberek szintén jelentős részt vállalnak a még akár több hétig tartó tűzőrségben, melynek során a tűz újragyulladását kell megakadályozni. Az anyagi kár felmérését a tűz teljes eloltása után tudják megkezdeni, de az erdők esetében akár egy évtizedig tartó helyreállítási munkákra kell számítani - írta a Magyar Nemzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában