Jubiláló osztálytalálkozó

2 órája

Boldog 60. születésnapot ikervári Zichy Antónia Általános Iskola!

A jubiláló osztályokat találkozóra hívták. Az ikervári Zichy Antónia Általános Iskola emeletes épülete fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek gálát szombaton.

Tóth Katalin

Az ikervári Zichy Antónia Általános Iskola jubiláló osztályainak képviselői

Fotó: Hőbér Szabolcs

Tábori Ottó ikervári költő Iskolám című, 2014-ben, az intézmény 50. évfordulójára írt utolsó verse hangzott el nyitányként. Majd Kissné Tarr Judit igazgató szólt egykori és jelenlegi kollégáihoz, hajdani és mostani diákjaikhoz, köztük a jubiláló osztályok képviselőihez, a szülőkhöz és falubeliekhez. 

Kissné Tarr Judit köszöntője
Fotó: Hőbér Szabolcs

Mint mondta, az ünnepen nemcsak az elmúlt hatvan évre emlékeznek, hiszen Ikervárnak 1596-ban már volt iskolája a Rába partján, a templom mellett. 1875-ben több tantermes, emeletes iskola épült, 1903-ban és 1927-ben húztak fel új épületeket a jelenlegi iskola helyén. 1964-ben készült el a mostani emeletes iskola. 1986-ban bővítették, hozzáépült az új szárny – akkoriban a tanulók létszáma meghaladta a 200 főt. 2009-ben kezdődött meg mindkét épület felújítása uniós pályázatból. Sok év telt el, több generáció koptatta az iskola padjait. Jelenleg 8 évfolyamon, 9 osztályban 195 tanuló jár – ismét kinőtték az iskolát. Időközben szervezeti változások is történtek: 2013-tól a Sárvári Tankerületi Központ vette át a fenntartást. Jelenleg Csényében, Pecölben, Sótonyban 1-4. évfolyamon összevont osztályaik működnek, így összesen 237 tanuló jár a Zichy Antónia Általános Iskolába – ismertette az igazgató, aki szólt névadójukról is. Kiemelte: pontosan 136 évvel ezelőtt, 1888. szeptember 28-án hunyt el Zichy Antónia grófnő – ezért is választották az időpontot az emlékezésre, ünneplésre. Kollégáinak megköszönte, hogy megőrizték a hivatásba vetett hitet. – Meggyőződésünk, hogy az iskola mindenkor érték- és kultúrateremtő intézmény, hisszük, hogy a gyermekeket szeretni és biztatni kell, hogy egészségesen fejlődjenek – mondta. Visszatekintve az elmúlt évtizedekre megjegyezte még, hogy tantárgyi, művészeti és sporteredményeik is kimagaslóak falusi iskola létükre. A széksorok közt helyet foglaló jubiláló osztályokat külön köszöntötte. 

Beszédében Fehér Ferenc polgármester felidézte: 2010-ben újult meg az iskola. Korszerűbb alsós és felsős tantermekkel, étkezővel, természettudományi oktatóteremmel, interaktív táblákkal is gazdagodtak. Az udvarra azóta fedett kerékpártároló és két fedett helyiség is került. Felújították a tornacsarnokot, modernebb lett az óvoda és tavaly elkészült a bölcsőde. Mint mondta, a nevelési-oktatási intézmények mindig központi szerepet kaptak a településen. Az elkövetkező évtizedekre hasonló sikereket kívánt az iskolának. 

„Kőből, fából házat…igékből várat” – Kós Károly erdélyi építész, író, tanár, politikus szavait idézte ünnepi beszéde elején Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Egy iskola esetén: kőből, fából készül az épület; szavakból, tudásból, szeretetből pedig a vár a gyermekek fejében, lelkében, mondta. Utána dicsérő szavakkal illette az iskola történetét és meghatározó egyéniségeit, majd tágabb perspektívából báró Eötvös József és gróf Klebelsberg Kunó munkásságát, akik mind jelentős nyomot hagytak. 

Koszorús Ödön, a Batthyány Lajos Nevelőotthon nyugalmazott, gyémántdiplomás pedagógusa, lokálpatrióta személyes hangú beszédében a két „szomszédvár”, a nevelőotthon és az iskola „majdnem párhuzamos” fejlődéséről szólt az elmúlt hatvan év viszonylatában. 

A köszönet jeléül a nyugalmazott pedagógusoknak és a meghívottaknak ajándékkal készült az iskola. 

Zenével, versekkel, tánccal, énekes produkciókkal, köztük a tanárok kórusával tarkított gála kezdődött a köszöntők után az ünneplőbe öltöztetett tornacsarnokban. A jubileumra az Ikervári Iskoláért Egyesület sikeres pályázata révén kiadványt jelentettek meg a falakon fellelhető tablókról (hetven tabló, 1769 tanulóval). Iskolatörténeti kiállítás nyílt az emeletes iskola földszinti tantermében. A tornacsarnokban fotósarkot rendeztek be. Fotótabló mutatta be az összes jelenlegi diákot és tanárt. Az intézményben tanítóknak emléket állítva a bejáratnál felállították a tanárok fáját. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában