Körkép

5 órája

Fordulat az albérletpiacon? - Mutatjuk a vasi helyzetet is

A szeptemberi adatok szerint újabb fordulat előtt áll az albérletpiac. Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül, milyen hatással lehet ez a lakbérekre.

Vaol.hu

A szezont követően alacsonyabb fordulatszámra kapcsolt szeptemberben az albérletpiac: a kereslet csökkent, a drágulás megtorpant.  

Megállt az áremelkedés a vasi albérletpiacon
Megállt az áremelkedés a vasi albérletpiacon
Fotó:  Unger Tamás

Országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten visszafogott, 0,4 százalékos emelkedés történt – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexének adataiból. Éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosban pedig 9,9 százalékkal növekedtek. 

Figyelemre méltó, hogy a bérletidíj-emelkedés éves üteme viszonylag magas szinten ragadt be. Az éves drágulás a tavaly szeptemberi 12 százalékról 10 százalék alá lassult, de 2021 ősze óta sosem csökkent 9,5 százalék alá. Ez arra utal, hogy a bérleti díjak reálértékben stabilak maradtak, tehát legalább az infláció mértékével emelkedtek középtávon vizsgálva a trendeket – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: ennek hátterében az áll, hogy a bérek is folyamatosan emelkedtek, ami hozzájárult az albérletárak emelkedéséhez.  

Albérletpiaci kitekintő

 Az ingatlanközvetítő portál adatai szerint a kiadó ingatlanok átlagosa havi bérleti díja nem változott Vasban: 2023 szeptemberében és a múlt hónapban is átlagosan 160 ezer forintot kértek egy albérletért. A vármegyeszékhelyek közül egyébként Debrecenben a legnagyobb a kínálat.  A legolcsóbb vármegyeszékhelyek Békéscsaba, Szekszárd és Miskolc, ahol 100-110 ezer forint az átlagos bérleti díj. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában