2024.10.03. 13:35
Drágább lesz a csoki: Miért kell többet fizetnünk kedvenc édességeinkért?
Megnégyszereződött a kakaóbab világpiaci ára, a Magyar Édességgyártók Szövetsége már júliusban jelezte, itthon is drágulásra számíthatunk a boltokban. Mák Dóri, a vasi csokimanufaktúra alapítója és vezetője arról beszélt lapunknak, a másfélszeresére emelkedett alapanyagár ellenére a minőségből nem enged.
Cseh Gábor, CSG, Vas Népe
Fotó: © Cseh Gábor
A hullámvasútra került kakaópiac elsősorban a klímaváltozás számlájára írható és a termelők alulfinanszírozottsága is odavezetett, hogy a fogyasztóknak hamarosan jóval többet kell fizetniük kedvenc csokijukért - írta meg a mandiner.hu még júniusban. A cikk szerint a korábban nem tapasztalt árrobbanás és a kiszámíthatatlanság oka elsősorban a kínálat jelentős hiánya. A több évtizedes kakaóültetvények elöregedtek, nem ellenállók a klímaváltozás hatásainak.
A drágulást már a saját bőrünkön tapasztaljuk, június óta 50 százalékkal emelkedett az alapanyag ára - mondta lapunknak Mák Dóri.
A vasi csokimanufaktúrában a karácsonyi szezonra készülnek, az már most bizonyos: az áremelés elkerülhetetlen.
- Ennek ellenére nem adjuk fel, és nem változtatunk a jól bevált recepteken. Számomra elképzelhetetlen, hogy bevonómasszával dolgozzak, amely kakaót alig, pálmazsírt azonban annál többet tartalmaz – fogalmazott. Hozzátette: a minőségi csoki fél egészség. Ha a pénztálcánk úgy engedi, inkább fogyasszunk kevesebb édességet, de az jó legyen.
Mák Dóri szólt arról is, egy évben több száz kiló alapanyagot használ fel a kézzel készült bonbonokhoz, desszertekhez, tábla csokoládékhoz. Nem tagadja, a legutóbbi rendelésnél óvatosabb volt a szokásosnál, nehéz megítélni, hogy az áremelkedés rányomja-e bélyegét a keresletre.