Megkérdeztük!

4 órája

Drágább lesz a csoki: Miért kell többet fizetnünk kedvenc édességeinkért?

Megnégyszereződött a kakaóbab világpiaci ára, a Magyar Édességgyártók Szövetsége már júliusban jelezte, itthon is drágulásra számíthatunk a boltokban. Mák Dóri, a vasi csokimanufaktúra alapítója és vezetője arról beszélt lapunknak, a másfélszeresére emelkedett alapanyagár ellenére a minőségből nem enged.

Cseh-Egyed Bernadett

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

A hullámvasútra került kakaópiac elsősorban a klímaváltozás számlájára írható és a termelők alulfinanszírozottsága is odavezetett, hogy a fogyasztóknak hamarosan jóval többet kell fizetniük kedvenc csokijukért - írta meg a mandiner.hu még júniusban. A cikk szerint a korábban nem tapasztalt árrobbanás és a kiszámíthatatlanság oka  elsősorban a kínálat jelentős hiánya.  A több évtizedes kakaóültetvények elöregedtek, nem ellenállók a klímaváltozás hatásainak. 

A csoki lehet művészet is
A csoki lehet művészet is
Fotó: CSG

A drágulást már a saját bőrünkön tapasztaljuk, június óta 50 százalékkal emelkedett az alapanyag ára - mondta lapunknak Mák Dóri. 

A vasi csokimanufaktúrában a karácsonyi szezonra készülnek, az már most bizonyos: az áremelés elkerülhetetlen. 

- Ennek ellenére nem adjuk fel, és nem változtatunk a jól bevált recepteken. Számomra elképzelhetetlen, hogy bevonómasszával dolgozzak, amely kakaót alig, pálmazsírt azonban annál többet tartalmaz – fogalmazott. Hozzátette: a minőségi csoki fél egészség. Ha a pénztálcánk úgy engedi, inkább fogyasszunk kevesebb édességet, de az jó legyen. 

Mák Dóri szólt arról is, egy évben több száz kiló alapanyagot használ fel a kézzel készült bonbonokhoz, desszertekhez, tábla csokoládékhoz. Nem tagadja, a legutóbbi rendelésnél óvatosabb volt a szokásosnál, nehéz megítélni, hogy az áremelkedés rányomja-e bélyegét a keresletre.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában