Gyógyul a lélek, újjáéled a természet

2024.10.09. 07:00

Visszatértünk a csöngei erdőtűz helyszínére - fotókon, videón a látvány

Jé, gombák! Amott meg szarvas lábnyom. A fű pedig sűrű, vékony szálakban sarjad, mint az udvaron magvetés után. Aztán a kormos törzsekre, csupasz ágakra téved tekintenünk... Keserédes jelentés a Csönge és Kenyeri közötti erdőterületről, ahol egy hónappal ezelőtt majd öt napig tombolt a tűz.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Ezt soha nem lehet elfelejteni – mondják a polgármesteri hivatal dolgozói, miközben Nyéki Sándor polgármester már a kabátjáért nyúl. Együtt indulunk ki az erdőtűz helyszínére. Legutóbb mikor itt jártunk, éppen a megmaradt adományokat leltározták. És a kocsiablakon keresztül az orrunkig hatolt a füstszag.  

erdőtűz
Erdőtűz után: Nyéki Sándorral, Csönge polgármesterével a helyszínen
Fotó: © Cseh Gábor

Majd öt napig tombolt a tűz a Csönge és a Kenyeri közötti külterületen, majd ezer hektár vált a lángok martalékává, a vadállomány jelentős része elpusztult. Most lengedezik a friss szél, olyan tiszta az idő, hogy ellátni a Schneeberg havas hegycsúcsáig. – Amelyik fa nem dőlt ki a tűzben, az kidőlt a vihar után – mondja az odavezető után Nyéki Sándor, aki a Boris ciklon elvonulta után kinézett a helyszínre. Gyorsan aztán hozzáteszi: öngyógyul a természet. 

Az újjászületés jelei  

Egy hónappal a tragédia után zöldbe borult az aljövényzet, cseperednek a gombák és ismerve a nyírfa természetét, arra is van remény, hogy tavasszal újrahajtanak a fák. A polgármester egyeztetett a helyi vadásztársaság vezetőjével: a szarvasok vonulási útvonala megvan, láttak már fácánt és őzet is. Az újjászületés és a gyász találkozik a helyszínen. A fák törzse kormos, a megmaradt ágak csupaszak. A dán tulajdonban lévő fenyőtelepen mintegy hatezer normann fenyő várta a karácsonyi szezont, – már megjelölve, kivágásra készen – a tűleveleknek szinte nyoma veszett.  

Aztán arról beszélgetünk Nyéki Sándorral, csak a tereprendezés, a sérült fák kivágása rengeteg idő és pénz, elképzelni se tudja, mikor lesz újra erdő az erdő helyén. Bár a faluban visszatért az élet a normál kerékvágásba, aki elhalad a fekete erdőrészlet újra és újra emlékezik... 

Erdőtűz után a látkép kicsit magasabbról

A lélek nem felejt 

Teszik ezt azóta többen is. Ostffyasszonyfán például a szombati szüreti mulatságon is visszaemlékeztek a Kenyeri és Csönge közt történt tűzesetre, majd az oltási munkálatokban részvevő önkéntesek egy-egy oklevelet vettek át. Ács Attila polgármester lapunknak elmondta: az előző képviselő-testület utolsó döntése alapján az egyesület éves támogatását további 250 ezer forinttal egészítette ki.  

A szörnyű erdőtűz hatása még hosszú ideig itt lesz velünk. Szívfacsaró és fájdalmas volt látni a természet pusztító erejét. Az oltásban, mentésben résztvevők fáradhatatlan, több napig tartó munkáját nagyra becsüljük, elismeréssel adózunk előttük. A lakosság összefogása, segíteni akarása elképesztő méretű volt – fogalmazott Tarczy Györgyi, Vönöck polgármestere. 

Emlékezettet: szomszédos településként aggodalommal és félelemmel követték az eseményeket. A lakosság szinte egyszerre mozdult meg, a segíteni-, tenni akarás azonnali volt. – A helyi gazdák a tűz oltásánál tettek emberfeletti tanúságot a mentésben résztvevők mellett, a lakosok pedig a Katasztrófavédelem Kenyeriben felállított Műveleti központjában segítette a háttérmunkát önzetlen felajánlásokkal, itallal, élelemmel, gyógyszerrel. Tisztelet és köszönet a mentésben résztvevőknek, segítőknek! – fogalmazott.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában