Munkaerőpiaci adatok

2 órája

Mennyi az átlagfizetés Vas vármegyében? - Érdekes adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal

Közzétette a második negyedévre vonatkozó munkaerőpiaci adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Az összeállításból kiderül, hol emelkedtek a legjobban a keresetek, miért kapnak még mindig többet a férfiak, és mennyi az átlagfizetés Vasban.

Vaol.hu

Valamelyest csökkentek, de továbbra is jelentősek a területi különbségek az országban, a fővárosi átlagfizetés például 66,7 százalékkal haladta meg a legalacsonyabb keresetű Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeit, és 21 százalékkal az országos átlagot - mutat rá a Központi Statisztikai Hivatal összeállítása. Hozzáteszik: valamennyi vármegyében emelkedett az átlagfizetés, de annak mértékét jelentősan befolyásolja az eltérő foglalkoztatási struktúra, az alkalmazásban állók ágazatok szerinti összetétele, valamint a közfoglalkoztatás eltérő súlya, illetve ezek változásai. 

Fizetések Vasban
Fizetések Vasban: a Központi Statisztikai Hivatal megmutatta, mennyi az annyi

 Az alacsonyabb átlagkeresetű Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád vármegyében a minimálbér-emelés és a magasabb közoktatási létszám arány is pozitívan hatott az indexre. Az autóipar által dominált Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legalacsonyabb a kereset emelkedése, de az átlagnál kisebb bérnövekedés jellemezte a magasabb ipari bázissal rendelkező Vas, Veszprém, Fejér és Heves vármegyét és Budapestet is. 

Ennyivel keresnek többet a férfiak 

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében a havi bruttó átlagkereset 646 500 forint volt a második negyedévben, mintegy 13,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.  

A statisztikai elemzés rámutat arra is, a férfiak havi bruttó átlagkeresete mintegy 17 százalékkal magasabb volt, mint a nőké. A kereseti különbségeket befolyásolja a foglalkozás jellege, a ledolgozott munkaidő, az életkor, a legmagasabb befejezett iskolai végzettség, illetve a munkatapasztalat hossza. A férfiak átlagkeresete egyébként annak ellenére magasabb még mindig, hogy a nők keresete intenzívebben nőtt az elmúlt időszakban - köszönhetően a tanári és egészségügyi szakdolgozói béremelésnek. 

Ennyi az átlagfizetés Vasban 

Vas vármegyében 585 539 ezer forint/fő/hó volt a bruttó átlagkereset a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2024 második negyedévében. Ez a szomszédos Veszprém és Zala vármegyei átlagnál ugyan magasabb, de az országos átlag alatti.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában