Keramikus

1 órája

Geszler Mária életmű-kiállítása nyílt a képtárban - fotók

Meteoritok címmel nyílt kiállítás pénteken délután a Szombathelyi Képtárban. Geszler Mária Garzuly porcelánalkotásai és családtörténeti gyűjteménye sokakat vonzott.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikusművész az életét dolgozza bele az agyagba; műveit magyar és nemzetközi köz- és magángyűjtemények őrzik.

Geszler Mária
Geszler Mária Garzuly életmű-kiállítása október 18-án, pénteken délután nyílt a Szombathelyi Képtárban 
Fotó: Unger Tamás

A keramikus 1966 óta él és dolgozik Szombathelyen, hatodszor állít ki itt (1989, 1998, 2011, 2017, 2023, 2024) a képtár fennállásának közel négy évtizede alatt.   Geszler Mária Garzuly idén 83 éves, tavaly közel 50 kerámiát ajándékozott a Képtárnak, ahol volt már néhány műve.

Geszler Mária Garzuly családjában a zene kiemelt jelentőséggel bír. Felmenői, testvérei, gyermekei között hivatásos zenészekkel találkozhatunk (édesapja Geszler György zeneszerző), így a tárlaton családtörténeti dokumentumok – kéziratok, levelek, fotók, kották – is láthatóak. Geszler Mária gyermekei közül Garzuly Gábor grafikái, valamint orvosprofesszor férje, Garzuly Ferenc tudományos és szépirodalmi könyveit is bemutatják.

Amint a Szél fúj, fény jár át, esik az eső  címmel készült 2023-as interjúnkban elmondta:az idő múlik, és el kellett gondolkodnom mi történjen azokkal műtárgyakkal, emlékekkel, melyekkel együtt éltünk férjemmel. Barátaim tanácsát és segítségét elfogadva tervezek jövőre még egy kiállítást. Sok szép és fontos feladat vár rám: szeretném bemutatni, Garzuly Ferenc életművét, aki nagy tudós volt, humanista, valamint fiam, Garzuly Gábor grafikai munkáit, és ezenkívül van egy értékes családtörténeti gyűjtemény is, melyet féltve őrzök. Zeneművész családban születtem, és én mint jelenleg a legidősebb, a családfő vagyok, én vigyázok dokumentumainkra, érdekes levelekre, fotókra, a 17. századtól kezdve. Ez kultúrtörténeti anyag - Szombathely vonatkozásban is. Nagymamám, Tessenyi Margit csodagyerek volt, 3-4 éves korában már zongorázott, 16 évesen felvették a Nemzeti Zenedébe zeneszerzés és zongoraművész szakra, több nyelven beszélt, festett, írt. 1879-ben született. 1902-03-ban mint fiatal lány Szombathelyen is koncertezett a Nagyszálló üveges télikertjében, ahol rendszeres zenes esteket tartottak, Balassa Kálmán zenekara kísérte fellépéseit. Volt itt egy műpártoló kör, amely a hangversenyeket szervezte, a szép régi nyomtatványok, plakátok is megvannak.”

A többgenerációs művészcsalád történetének fókuszában Geszler Mária munkássága áll

A Szombathelyi Képtárban tegnap nyílt kiállításon a komplex családtörténetből kirajzolódó keramikus életút egy több generációs művészcsaládot mutat be, amelynek fókuszában Geszler Mária művészete áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában