Október a Világ Gyalogló Hónap

2 órája

Gyaloglás: olcsó és könnyű módszer az egészségért!

Sokan hajlamosak vagyunk visszariadni, ha csak szóba kerül a testmozgás, mint az egészséges élet fontos része. Pedig a legegyszerűbb mód, a gyaloglás tényleg egyszerű, olcsó és hatásos!

Gombos Kálmán

Október sok éve a gyaloglás hónapjaként is közismert. Világszerte rendezvényekkel is készülnek a Világ Gyalogló Hónap (WWD) alkalmából. Ez lehet túra, kirándulás, nordic walking vagy „csak” egyszerűen séta, ballagás, gyalogolás. A sport-szerűen végzett gyaloglás az andalgásnál valamivel nagyobb sebességgel értendő. A kocogástól és a futástól pedig abban különbözik, hogy mozgás közben az egyik lábunk mindig a talajhoz ér, tehát nincs „repülő fázisa” a mozgássornak. Ettől lesz igazán ízületkímélő! Egy napi szinten futó vagy kocogó sportoló talán csak legyint rá, de – figyelem! – téved. Lehet, hogy meglepően hangzik, de több zsírt éget, mint a kocogás! Nem kell konditerem, nem kell személyi edző sem. És a gyaloglás több szempontból is egészségesebb és előnyösebb a futásnál. Kezdjük mindjárt a kezdésnél!

Gyaloglás és egészség
Gyaloglás és egészség
Fotó: VN/Gombos Kálmán

Gyaloglás vagy futás?

A futáshoz komoly felkészülés kell, fontos a jó kondíció, hátrányos, ha túlsúlyosak vagy érzékeny térdűek vagyunk, esetleg gerinc- vagy ízületi problémáink vannak. És persze egy több tízezres vásárlás is előzze meg egy sportboltban! A minőségi futócipő elengedhetetlen, és onnan mehetünk tovább a (több esetben is meglehetősen drága) futóruházat és kiegészítők során át. Mire a pénztárhoz érünk, jobb, ha a vastagabb pénztárcánkat készítjük elő.

Ezzel szemben a gyaloglás bármikor elkezdhető, bármely évszakban, mindenféle edzettség nélkül is. Kortól is független: „idősebbek is elkezdhetik”, idézhetjük a régi szlogent. Nyugodtan belevághatunk akár több tíz(!) kilónyi plusszal is, és közben a gerincünket vagy az ízületeinket sem kell félteni. Meg a pénztárcánkat sem. Egy kellemes, bejáratott cipő kezdésnek simán megfelel, és ha ráéreztünk az ízére, örömére, és szeretnénk tovább fejlődni, akkor is ráér a beruházás egy gyalogló cipőbe. Igen, árusítanak ilyent is a nagyobb sportáruházak: ezek ruganyos, kellemes lépéseket és komfortos érzetet adnak hosszabb időn át is. Szerencsére jóval olcsóbban, és többségüket bármikor felvehetjük, hétköznapi célra is. Minden más holmi lehet hétköznapi: évszaknak megfelelően egy jó póló, laza „mackónadrág”, és ha kell, egy pulóver vagy dzseki.

Gyaloglás és egészség
Gyaloglás és egészség
Fotó: VN/Gombos Kálmán

Mikor és hol?

Szinte bármikor és bárhol gyalogolhatunk! Igen, télen is jól tud esni: öltözzünk rétegesen, és ha már ismerjük a saját tempónkat, ahhoz tudjuk igazítani a holmit. Ősszel és tavasszal talán a legkellemesebb, a nagy séta és gyaloglás – nyáron inkább a hűvösebb órák a javasoltak. Lehet reggeli kezdésként is, ha ráérünk (és meglepően sokszor ráérhetünk, ha akarjuk!). Lehet nap közben, estefelé, de városokban például kimondottan kellemes este későn is: közvilágítás és kis forgalom teszi indokolttá. A gyaloglást akár több részletben is megtehetjük, a nap több szakjában, ahogy időnk engedi!

Gyalogolni – mint láthatjuk – jó aszfalton is, de legjobb persze (ezt is) a természetben. Turistaösvények, gyalogutak, erdei környezet: egyrészt kellemesebb a talpnak, másrészt a friss levegő áldását is élvezhetjük. Ezeken túlmenően pedig a táj szépsége – minden évszakban! – szívnek-léleknek is többletet ad. Ha mindezekhez még némi szintkülönbséget is kapunk, azért is legyünk hálásak: a kellemes fáradtsághoz egy kis kardiózás és sikerélmény is fog társulni.

Tehetjük egyedül is, de – mint oly’ sok mást – ezt is kellemesebb társaságban. Ha van rá módunk, 

keressünk társat: családban, baráti vagy másféle környezetünkben. Ha nem sikerül, még mindig csatlakozhatunk klubokhoz, egyesületekhez, de ne csüggedjük el akkor sem, ha egyedül maradunk! Nagyokat lehet közben gondolkodni, meditálni, élethelyzetünket vagy akár céljainkat átgondolni – aki pedig szereti a zenehallgatást, annak itt egy jó kis lehetőség!

Gyaloglás és egészség
Gyaloglás és egészség
Fotó: VN/Gombos Kálmán

Mit mond a szakember?

Már tíz percnyi gyaloglás után csökken a stressz, a feszültség, a fáradtság, sőt: a harag is! Mindössze félórányi séta növelheti a tüdőkapacitást, a szív- és érrendszeri erőnlétet, erősíti a csontozatot és vázizomrendszert, csökkenti a felesleges testzsírt, növeli az izomerőt és az állóképességet. A gyaloglás csökkentheti a cukorbetegség, az agyvérzés és a rák kialakulásának kockázatát, de még a zöldhályog esélyét is. A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint is javulhat, csökkentheti az ízületi fájdalmat és merevséget. A friss levegőn eltöltött idő nemcsak a tüdőnk vitálkapacitását fogja növelni, de a napi D-vitamin szükségletünkre is jótékony hatású lehet! A gyaloglás növeli a boldogsághormonok számát is, és még az egyensúlyérzékünk is javul!

Mindent egybevetve:

„Gyalogolni jó!” (Móricz Zsigmond)

Egy edzésterv:

Tom Holland mozgáspszichológus azt javasolja, gyalogoljunk az alábbiak szerint minden héten, nem egymást követő napokon, a köztes napokon pedig iktassunk be egy-egy könnyed sétát.

„Tempó nap"

  • Bemelegítés: 5 perc kirakatnéző tempójú séta (10-es skálán körülbelül 4-es gyorsaságú).
  • Edzés: Gyors tempójú séta 30 percen át (10-es skálán 7-8-as).
  • Levezetés: 3-5 perc kirakatnéző tempójú séta.

"Hosszú intervallumos" nap - mínusz 355 kalória

  • Bemelegítés: 5 perc kirakatnéző tempójú séta.
  • Edzés: 5 perc gyors tempójú sétát kövessen egy percnyi közepes tempójú séta (10-es skálán ez egy 5-6-os fokozatot jelent a szerzőnél). Hat ismétlést javasolt.
  • Levezetés: 3-5 perc kirakatnéző tempójú séta.

"Rövid intervallumos" nap - mínusz 405 kalória

  • Bemelegítés: 5 perc kirakatnéző tempójú séta.
  • Edzés: Kétpercnyi gyors tempójú gyaloglást kövessen egy perc közepes tempójú séta. 15 ismétlés ajánlott.
  • Levezetés: 3-5 perc kirakatnéző tempójú séta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában