Nekrológ

1 órája

Gyászolnak a mozgáskorlátozottak egyesületeinél: elhunyt dr. Dalos János

Elhunyt dr. Dalos János, a MEOSZ egyik alapítója, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének egykori elnöke - tudatta közösségi oldalán a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöksége.

Vaol.hu

Forrás: Pixabay

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy 2024. október 3-án életének 75. évében elhunyt dr. Dalos János a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége egyik alapítója, a Szövetség első elnökségének, majd különböző vezető testületeinek egykori tagja, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete megalapításának egyik kezdeményezője, mely szervezetnek évtizedeken át az elnöki tisztségét is betöltötte. Dr. Dalos János a fogyatékossággal élő emberekért végzett áldozatos munkája dicséretéül számos elismerésben részesült, köztük Köztársasági Elnöki Aranyéremben, melyet 1996-ban vehetett át - írják az orzágos szervezet Facebook-oldalán.

Dr. Dalos János 2024. október 3-án életének 75. életévében hunyt el
Fotó: VN/Facebook

Gazdag, eredményekkel teli életút

Dr. Dalos János 1950. július 4-én született Szombathelyen. Az érettségit követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi végzettséget, majd a szombathelyi Járási és Városi Földhivatal főelőadója lett. Gyermekkorában egy betegség következtében vált mozgássérültté. Érintettként tisztában volt sorstársai problémájával, folyamatosan kereste azokat a lehetőségeket, melyekkel a mozgáskorlátozott emberek közösségeket hozhatnak létre és hallathatják hangjukat a jogaik elismerése érdekében. Az első perctől kezdve ott volt, ahol tenni lehetett a mozgássérült emberek élhetőbb mindennapjaiért.

A hetvenes évek elejétől egyik kezdeményezője volt a mozgássérült embereket tömörítő szervezetek létrehozásának. 

Én a szombathelyi mozgássérült mozgalmat még, mint egyetemista 1971-ben kezdtem szervezni. Az indíték az volt, hogy fölismertem, ha azt akarjuk, hogy a mozgássérültek kicsit jobban éljenek, segítséget kapjanak, nem elég egy-egy akciót, alkalmi segítést szervezni, mert attól még életkörülményeik nem változnak mélyrehatóan. Itt az egész réteg felemelését kell megtenni!

– idézi az országos szervezet dr. Dalos János Vas Népének tett 1996-os nyilatkozatát miután átvette a Köztársasági Elnöki Aranyérmet.

Dr. Dalos János a mozgáskorlátozott emberek mozgalmának egyik meghatározó alakja volt. Az 1970-es évek elején, Magyarországon a mozgássérült emberek előbb sportegyesületeket hoztak létre. Dr. Dalos János 1973-ban részt vett a Vasakarat Sport Klub alapításában. 1977-ben a szervezéssel addig próbálkozó emberek gyógyító intézményekben találkozva vitatkoztak egy országos érdekvédelmi szervezet létrehozásának szükségességéről, annak módjáról. Dr. Dalos János nevéhez fűződik a mozgássérült emberek legelső érdekérvényesítő mozgalmának a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének létrehozása 1977. áprilisában akkor, amikor Magyarországon ilyen mozgalmak még nem is léteztek.

Élete évtizedeken át összeforrt az Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületével. 1976-tól aktívan részt vett a szervező bizottság munkájában, majd az egyesület 1977-es megalakulásakor a titkári feladatokkal bízták meg. 1982-től az elnöki, majd társelnöki tisztséget töltötte be a megyei egyesület élén egészen 2016-ig.

Nem csak helyi, országos szinten is aktívan részt vett a mozgáskorlátozott emberek mozgalmának szervezésében. Egyik alapítója volt az 1981. június 13-án megalakult Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének. Megválasztották a MEOSZ első elnökségébe, ahol 1986-ig a jogi bizottság vezetése volt a feladata. Ezt követően több cikluson keresztül a Szövetség különböző vezető testületeiben látott el feladatot, így1986-1991 között a MEOSZ Fegyelmi Bizottságának elnöke, 1997-2003 között pedig a MEOSZ Ellenőrző Bizottságának a tagja volt.

Dr. Dalos János mind megyei, mind országos szinten rendkívül sokat tett a fogyatékossággal élő emberek emberi jogainak érvényesüléséért. Jogászként szigorú kritikai érzékét használva a szakmai anyagok kimunkálásában, alakításában vett részt, egyesületi vezetőként pedig példaértékű érdekérvényesítő tevékenységet folytatott. A közösségépítés és a szakmai munka egyformán fontos volt számára.

Országos, városi, megyei elismerések sora 

1982-ben a Magyar Rehabilitációs Társaság Rehabilitációért emlékérmét vehette át.

1992-ben a népjóléti miniszter a szociális ellátás területén, a fogyatékos és sérült személyek életkörülményeinek, sorsuk jobbításának érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért PRO CARITATE emlékéremmel tüntette ki.

1996-ban Köztársasági Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesült a közel 20 éves egyesületi munkája elismeréseként.

1997-ben a Szombathely város által az egészségügyben és a szociális munkában kiváló eredményt elérőknek alapított Pálos Károly-díj első fokozatát kapta.

2002-ben Szombathely városa a Szociális Munkáért Életmű-díjat adományozta dr. Dalos Jánosnak.

2003-ban Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért szociális tagozat díjban részesült.

2006-ban Emberi Jogokért Emlékplakettet kapott az emberi jogok érvényesülése érdekében kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréseként.

2006-ban a MEOSZ Ember az Emberért emlékérem ezüst fokozatát,

2015-ben a MEOSZ Ember az Emberért emlékérem arany fokozatát vehette át.

2021-ben a MEOSZ megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a mozgáskorlátozott emberek érdekében több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő és lelkiismeretes tevékenysége elismeréseként Gadó Pál-díjat adományozott dr. Dalos Jánosnak.

Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában